A cirill betűnek hála semmit sem ér a kitiltás

Vágólapra másolva!
Részt vett az elmúlt héten a varsói EBESZ-konferencián a krími miniszterelnök egyik helyettese, annak dacára, hogy szerepel az ukrán válság miatt Brüsszel által beutazási tilalommal sújtott személyek listáján.
Vágólapra másolva!

Az orosz diplomata-útlevéllel rendelkező Dmitrij Polonszkij (ukránul: Dmitro Polonszkij) az egyik szervezője volt a Krím orosz bekebelezésének, és ezért, mint ukrán állampolgár, felkerült az EU feketelistájára.

Az a fránya átírás

A schengeni információs rendszer a nevek latin betűs átírásával tartalmazza ezt a névsort, viszont az orosz és ukrán írásmód egymástól eltérő lehet, ahogy az Polonszkij esetében is fennáll.

Vezetékneve az orosz diplomata-útlevélben részben módosított formában szerepelt.

„Ez egy végzetes hiba volt" - mondta Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter, válaszul arra, hogy Ukrajna varsói nagykövetsége felháborodásának adott hangot az eset miatt.

A tárcavezető szerint a külügyminisztérium és a határőrség nagyon határozottan érvényt szerez a szankciós listának, és nem állítottak ki vízumot a Krím félszigeti oroszbarát kormány tagjának.

Kírimi oroszok ünneplik az Ukrajnától való elszakadásról kiírt népszavazás eredményét Forrás: AFP/Viktor Drachev

Fel is szólalt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet egyik szóvivője, Lauren Baranowski megerősítette, hogy Polonszkij jelen volt a szerdai vitanapon, mint „a krími nép képviselője”.

Fel is szólalt, és azt bizonygatta, hogy a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásának nyomán a területen „béke és egyetértés” alakult ki.