Voltak előjelei az oregoni ámokfutásnak

Az Umpqua főiskolában történt lövöldözés egyik sérültjét viszik mentősök az Oregon állambeli Roseburg egyik kórházába
Vágólapra másolva!
Internetes jelenléte alapján megállapították, hogy támogatta az IRA-t, és igen nagy érdeklődést mutatott a korábbi tömeges lövöldözések iránt az a 26 éves egyetemista, aki csütörtökön legkevesebb kilenc embert megölt és többeket megsebesített az Umpqua Városi Főiskolán, az Oregon állambeli Roseburgben.
Vágólapra másolva!

Chris Harper Mercer néhány mérföldre lakott a főiskolától édesanyjával, Angliában született, később költözött az Egyesült Államokba. Internetes lábnyoma igen árulkodó: korábbi aktivitása ugyanis azt mutatja, hogy erősen érdeklődött a tömeges lövöldözések iránt, és támogatta az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néven hírhedtté vált terrorszervezetet is – számolt be a The Guardian.

Aktív internetes életet élt

A férfi Lithium Love néven regisztrált egy ismert fájlmegosztó oldalon, ahonnan az utolsó fájl, amit letöltött, a 2012-es connecticuti lövöldözésről szóló, Túlélni Sandy Hookot című film. Emellett egy okkult magazin pdf-verzióit töltötte le, valamint néhány szoftpornót.

Rendőrök az Umpqua nevű főiskola előtt az Oregon állambeli Roseburgban Forrás: MTI/AP/Roseburg News-Review/Mike Sullivan

A Lithium Love nickname-hez csatoltak egy blogot is, amelyben „Az anyagi világ hazudik” címen azt írta: „Sok ember órákon át áll a bevásárlóközpontok előtt, hogy megvegye az új iPhone-t. Én pedig folyamatosan azért aggódtam, hogy milyen ruhám van, függetlenül attól, hogy boldog vagyok-e, vagy sem. De többé már nem. Azóta megtanultam, hogy ezek valótlanságok, és csak nyomorúságot hoznak.”

Érdeklődött az IRA iránt

Több bejegyzésben is arról panaszkodik, hogy mások miket töltenek le, egy másik posztban pedig a Rémálom az Elm utcában című film rendezőjét, Wes Cravent gyászolja.

MySpace-oldala tele volt az IRA maszkos-fegyveres embereinek képeivel, sőt rajta volt az egyik ír republikánus újság, az Phoblacht címlapja is olyan címekkel például, hogy „A brit hadsereg nem tudná legyőzni az IRA-t”.

Az Umpqua főiskolában történt lövöldözés egyik sérültjét viszik mentősök az Oregon állambeli Roseburg egyik kórházába Forrás: MTI/AP/Roseburg News-Review/Aaron Yost

Chris Harper levelezőtársakat is keresett egy bizonyos Morgue Cimborái nevű oldalon, amely úgy hirdeti magát, hogy „a legmenőbb hely klassz figuráknak, akik nem azonosulnak semmilyen alternatív kultúrával”. Harper a hirdetésében azt írta, hogy barátokat keres, és szereti a zenés filmeket, valamint a híreket. Bemutatkozásában azt állítja, hogy 20 éves, szereti a gót, a punk és az elektronikus zenét, valamint imádja a filmeket. „A horrorfilm a legjobb, de szeretem az akciófilmeket és a bűnügyi drámákat is.”

Vizsgálnak egy gyanús posztot

Egy társkereső oldalon úgy ír magáról, hogy 26 éves, antialkoholista, kevert származású, először félénk, valamint nem vallásos, de spirituális beállítottságú. Folyamatosan diétázik, és jobban szeret kisebb csoportokban lenni – teszi hozzá.

A The Guardian szerint a lövöldöző jelen lehetett a 4chan nevű képmegosztó oldalon is. Ott ugyan minden poszt névtelen, de az egyikben valaki az írja: „Közületek páran teljesen rendben vannak. Holnap ne menjetek iskolába, ha az északnyugati iskolába jártok.” Az ügyben eljáró rendőrök azt mondták, sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják, hogy a poszt a gyilkostól származott-e.