Nem kell még temetni a kínai tőzsdét

kína tőzsde részvény
A board shows the stock movements inside the Shanghai Stock Exchange in the Lujiazui Financial district of Shanghai on September 22, 2015. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Miközben számos befektető napjainkban bottal sem piszkálná meg a kínai részvénypiacot az elmúlt időszak zuhanásai után, az HSBC úgy látja, komoly lehetőségek vannak az ázsiai óriás papírjaiban. A bankház véleménye azért különösen érdekes, mert még a körülrajongott indiai piachoz képest is Kínára szavaznak.
Vágólapra másolva!

Az HSBC véleménye erősen szemben áll a közvélekedéssel. Míg ugyanis a kínai részvénypiac finoman szólva is szédeleg, addig az indiai pénzügyi piacok viszonylagos stabilitást mutatnak, ráadásul az ottani növekedési kilátások is egyre szebbek, ellentétben a kínai várakozásokkal – írja a CNBC.

Indiának éppenséggel kapóra jöhet a nagytestvér gyengélkedése, sőt az indiai pénzügyminiszter nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy országa lehet a világ új növekedési motorja, az HSBC mégis inkább a kínai papírokra szavaz.

Szabad az út felfelé

Kína jelenleg sokkal defenzívebb, mint India – jegyezte meg Herald van der Linde, az HSBC részvénystratégája. Hozzátette, a gyenge értékelések ellenére megvan a lehetőség egy erős kínai felívelésre, különösen akkor, ha az ország vezetése gyorsan reagál a következő negyedévek során.

– hangsúlyozta van der Linde.

Ezért vonakodnak Indiától

A Shanghai Composite index június közepe óta 40 százalékot esett, jelenleg 13-as P/E rátán forog, szemben az indiai BSE Sensex 18,7-es értékével.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása év eleje óta Forrás: Investing.com

Hogy mi a probléma Indiával, amely a régió egyik nagy makrogazdasági reménysége, és melynek növekedési üteme idén lehagyhatja Kínáét? Az HSBC szerint egyszerűen arról van szó, hogy

túl nagy kedvenccé vált az indai piac, már „túlzsúfolt” kereskedésnek tűnik,

és kérdéses, hogy az ország túlsúlyozása meddig tartható fenn.

Többek között a prémium értékelések és a reformok lassúsága egyaránt arra ösztönzik az HSBC-t, hogy vonakodjanak belépni az indiai piacra, miközben megjegyzik, hogy a profitnövekedési várakozások szintén gyengülőben vannak.

A bank előrejelzése szerint az MSCI China 22,5 százalékot emelkedhet az év végéig, míg a BSE Sensex esetében 1,4 százalékos csökkenést vetítenek előre.

Ázsiai kilátások

A régió más területein a bank egyébként felülsúlyozza Szingapúrt és Tajvant, semleges szinten tartja Dél-Koreát, Indonéziát és a Fülöp-szigeteket, valamint alulsúlyozza Hongkongot, Malajziát és Thaiföldet.

Mindemellett Észak-Ázsiában Tajvant preferálják Dél-Koreával szemben, alapvetően két okból. Egyrészt Tajvan technológiai szektora szebb növekedési kilátásokkal rendelkezik, másrészt a tajvani kereskedés jobb relatív értéket kínál, mint a koreai – mondta van der Linde.

Az elemző kiemelte továbbá, hogy noha a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) területén a vállalati értékelések alacsonyak és a céges profit figyelmeztetések is közelítenek a mélyponthoz, a devizák gyengélkedése továbbra is kulcsfontosságú kockázatot jelent.