Giró-Szász András lemondott, de még marad

Giró-Szász András Giró-Szász András Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Vágólapra másolva!
Bár a múlt heti Kormányinfón lemondott Giró-Szász András államtitkár, az újabb szokásos csütörtöki tájékoztatót még vele tartja Lázár János miniszter. Az ok: a kommunikációs államtitkár lemondása csak akkor válik hatályossá, ha megtörténik Rogán Antal miniszteri kinevezése.
Vágólapra másolva!

Nem lesz egyedül a Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter: a szokásos kormányzati tájékoztató meghívója szerint az eseményt ketten tartják a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár Giró-Szász Andrással.

Lemondott, de még maradt

Giró-Szász András szereplése azért lehet meglepő, mert az államtitkár a múlt heti Kormányinfón jelentette be lemondását, ami összefüggött azzal, hogy változik a kormányzati kommunikáció rendje, mivel létrejön az általános politikai koordinációt ellátó Miniszterelnöki Kabinetiroda, méghozzá új minisztériumként, vezetője miniszteri rangban pedig Rogán Antal eddigi Fidesz-frakcióvezető lesz.

Giró-Szász András lemondott, de ez nem hatályos Rogán kinevezéséig Fotó: Polyak Attila - Origo

Kérdésünkre a kormányszóvivői iroda a következőt közölte:

Giró-Szász András azért lesz jelen a mai Kormányinfón még államtitkárként, mert lemondása nem vált hatályossá.

Arra a kérdésre, hogy ez mikor történik meg, azt a választ kaptuk, hogy Rogán Antal miniszteri kinevezésével, ami azonban még várat magára.

Orbán tanácsadója lehet

Mint arról az Origo beszámolt, politikai pályafutását Giró-Szász András akár tanácsadóként is folytathatja az Orbán-kormány mellett.

Elképzelhető az is, hogy a posztjáról lemondott államtitkár egy későbbi visszatérésben gondolkozik.

Ez nem lenne példa nélküli, mivel már kétszer segítette ki a kormányt a szorult helyzetéből.

Lázár János hiába marasztalta Giró-Szászt, az államtitkár nem akart miniszterhelyettes lenni Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Giró-Szász azzal indokolta a távozását, hogy új helyzet alakult ki azzal, hogy egy olyan minisztérium jön létre, amely a kormányzati kommunikációért felel. Bár Rogán Antal arra kérte, maradjon államtitkár, Giró-Szász - mint mondta - ezt nem vállalja, ahogyan a Miniszterelnökség miniszterhelyettesi posztját sem, amelyet Lázár János ajánlott fel neki.