Az EU-tagság előnyeit hangsúlyozta a brit jegybankelnök

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Mark Carney, a Bank of England kormányzója lényegében támogatását fejezte ki a brit EU-tagsággal kapcsolatban. A jegybankelnök szerdai, azóta kisebb port kavaró beszédében hangsúlyozta a tagság gazdasági előnyeit, miközben reformokat sürgetett, melyek biztosítják Nagy-Britannia jövőbeni uniós érdekeit.
Vágólapra másolva!

Carney szerdai beszéde valószínűleg találkozik majd David Cameron miniszterelnök nézeteivel arról, hogy Nagy-Britanniának gazdasági előnyei származnak egy megreformált Európai Unióból – írja a Financial Times.

A jegybankelnök egyértelműen jelezte, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy

Nagy-Britannia sikeresen aratta le az EU-tagságból fakadó nyitottság előnyeit,

miközben elkerülte a csökkenő rugalmasságból fakadó hátrányokat, melyektől a kontinentális Európa egyes gazdaságai szenvednek.

Érdekek és előnyök

George Osborne pénzügyminiszter dicsérő válasza igen gyorsan jött a kormányzó beszéde után. Osborne szerint Carney kiválóan kifejtette, miként tette az EU-tagság Nagy-Britanniát nyitottabbá és dinamikussá, de azt is felvázolta, miért fontos, hogy miközben az eurózóna mélyebb integrációra törekszik, az euróövezeten kívüli országok érdekei se sérüljenek. Osborne jelezte, ezen érdekek védelme a központi eleme a britek által megfogalmazott kérdések újratárgyalásának.

David Cameron brit miniszterelnök pókerjátszát folytat Európával Forrás: AFP/Alain Jocard

A kormányzó beszédében jelezte, hogy nem kívánja a tagság „átfogó értékelését” adni, csupán arra fókuszál, milyen hatással van az a BoE lehetőségeire a feladatai ellátása során. Hangsúlyozta, hogy a szigetország 1973-tól tartó tagsága óta megnőtt a brit gazdaság kereskedelmi nyitottsága, ez pedig hozzájárult a gazdasági dinamika bővüléséhez, és így Nagy-Britannia minden lakosának növekvő jólétéhez.

– mondta Carney. Mindezek együtt pedig növelik a versenyt és fokozzák az innovációkat, melyek jó hatással vannak a gazdaságra, mindazonáltal olyan monetáris és pénzügyi kihívások is felmerülnek, amelyek stabilitási kihívást jelentenek a BoE számára.

Vélemény és függetlenség

Carney kijelentései egyébként némi port kavartak a brit politikai életben. Mivel már nem ez az első eset, amikor viszonylag határozottan fejti ki a véleményét konkrét politikai ügyek kapcsán (a skót függetlenség népszavazás és a klímaváltozás esetében is megtette), az euroszkeptikusok részéről érkezett olyan reakció, miszerint „óvatosabban kellene reagálnia politikai ügyekre”, illetve, hogy a jegybank tekintélye a függetlenségéből fakad, és Carney ezekkel ezt kockáztatja. Ezzel szemben a toryk részéről mások jelezték, fontos, hogy a jegybank kifejtse erről a véleményét csakúgy, miként a skót népszavazás kapcsán is.

Miközben a kormányzó hangsúlyozta tehát az EU-tagságból és a nagyobb nyitottságból fakadó pénzügyi stabilitási kockázatokat, értékelése szerint az egyéb előnyök ellensúlyozzák mindezeket.

A brit jegybankelnök kritikák össztüzébe került Forrás: AFP/Dominic Lipinski

Nyitottság és stabilitás

Az EU más tagjaival való kapcsolatok segítettek enyhíteni egyes pénzügyi volatilitásokat – mondta Carney, megjegyezve azt is, hogy mindez nagyobbá és komplexebbé tette a brit pénzügyi rendszert, amely jobban ki van téve a külföldi sokkoknak.

Mindeközben

a kormányzó némi kritikát fogalmazott meg az EU pénzügyi szabályozásaival kapcsolatban,

jelezve: még mindig az Unió rendelkezik a legmagasabb szabályozási standardokkal. Hozzátette azonban, hogy lát kihívásokat a brit pozíció területén, ahogy a következő években az eurózóna mélyíteni kívánja a pénzügyi integrációját és szabályozását.

Fontos, hogy a jövőbeni, az integráció mélyítésére vonatkozó EU-s szabályozások ne érintsék hátrányosan a Bank of England azon képességét, hogy biztosítsa a brit pénzügyi szektor stabilitását, illetve ne veszélyeztessék az egységes piacot – hangsúlyozta Carney.