Kitérő válasz jött a német és kínai híradóról

MTVA top
Budapest, 2015. március 15. Imre Balázs műsorvezető a közmédia új napi aktuális csatornájának, a megújult M1 Kunigunda úti központjának négyes stúdiójában Budapesten 2015. március 15-én. Az M1 egyik fő célja, hogy a híradók segítségével akkor mutassák be az ország, és a nagyvilág eseményeit, amikor azok történnek. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Nem válaszolt érdemben az MTVA arra a kérdésünkre, hogy tervezik-e német és kínai nyelvű híradó indítását.
Vágólapra másolva!

"Amennyiben a közszolgálati média bővíteni kívánja idegen nyelvű hírműsorainak számát, azt először saját felületein kívánja nyilvánosságra hozni" – ezt válaszolta az MTVA sajtóosztálya az Origónak, miután arról érdeklődtünk, igaz-e, hogy újabb idegen nyelvű hírműsorokat terveznek. Konkrétabb választ kérő kérdésünkre másodszor is ugyanezt írták.

Kínai és német nyelven?

Német és kínai nyelvű hírblokkok indításán gondolkodik a köztévé – erről a Hvg.hu számolt be. Az újabb idegen nyelvű híradók közül a német a cikk szerint azért lett fontos, mert a menekültpolitikája miatt az utóbbi időben sok támadás érte Orbán Viktort a német sajtóban, és ezt "ellensúlyoznák".

Imre Balázs műsorvezető az M1 Híradójában Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A Hvg.hu arról is írt, hogy állítólag már keresik házon belül a stábot. Gondolkodnak annak a problémának a megoldásán is, hogy miként gyártsanak kínai híradót, ha még ilyen karakterkészletük sincsen. A lap belső, köztévés forrásai tudni vélik, hogy 8-10 perces hírblokkokban gondolkodnak.

Az angollal indítottak

Mint arról az Origo is beszámolt, alig több, mint egy hónapja, szeptember végén indult az M1-en az orosz nyelvű hírműsor. Az első adásban Aljona Mironova műsorvezető izgult azért, hogy megszeressék a nézők, de még elveszettnek érezte magát. Az M1 aktuális csatorna indításakor, március 15-ével debütált az angol nyelvű híradó.