A gyanú szerint váltságdíjból sikkasztott a volt román elnök

Traian Basescu
Traian Basescu tíz év után távozik az elnöki palotából
Vágólapra másolva!
Három Irakból tudósító román újságíró 2005-ös elrablása ügyében indul ügyészségi vizsgálat Traian Basescu volt román államfő ellen. Az ügyészség azt gyanítja, hogy az egykori elnök sikkasztott a túszejtőknek fizetett váltságdíjból.
Vágólapra másolva!

Újabb nyomozás indult Traian Basescu ellen, méghozzá egy több mint tízéves ügyben: a bukaresti bíróság engedélyezte a nyomozást egy váltságdíjjal kapcsolatos sikkasztás miatt.

2005 tavaszán Irakban román újságírókat raboltak el. A túszokat végül szabadon engedték, állítólag azért, mert a román állam váltságdíjat fizetett. Hivatalosan ezt soha sem erősítették meg a hatóságok, de Corneliu Vadim Tudor, a magyarellenes Nagy-Románia Párt alapítója feljelentést tett hat évvel ezelőtt.

Szerinte a 12 millió dolláros váltságdíjból Basescu 4 milliót elsikkasztott.

Tudor szerint Basescu Vasile Blaga akkori belügyminiszterrel együtt követte el a bűncselekményt. Ezt az ügyet nyitják most újra a román ügyészek.

Traian Basescu tíz év után távozik az elnöki palotából Forrás: AFP/Georges Gobet

Basescu azt mondta, hogy nem fedheti fel a nyilvánosság előtt a történet részleteit, és a – hírszerző szolgálatok által elrendelt – titkosítást sem áll jogában feloldani. Megjegyezte: számára és Románia számára is megalázó, hogy az ország volt államfőjét sikkasztással vádolják.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a három éve ejtett ügyet azért akarja újranyitni az ügyészség, mert Basescunak az elnöki mandátuma idején mentelmi joga volt, és esetében

nem tudták lezárni az ügyet.

Maga a rablási ügy is bővelkedett fordulatokban. A váltságdíjról először egy Romániában élő szíriai üzletember, Omar Hajszam tett említést egy tévéműsorban. Ő azt mondta, hogy vele "kapcsolatba léptek az emberrablók". Róla később kiderült, hogy szoros szálak fűzték a volt kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) köreihez, különösen az egyik elrabolt újságírónő apjához, Vasile Ionhoz.

Hajszamról később kiderült, hogy valójában ő szervezte az egész túszejtést: az akció végén a túszmentésre kapott váltságdíjjal akart kiutazni Romániából.

Ezeket a részleteket egyébként annak idején pont Basescu elnök hozta nyilvánosságra.

A volt államfőhöz közel álló Elena Udrea volt turisztikai miniszter azt mondta az ügyről: várható volt, hogy ha Basescu visszatér a politikába, akkor

bűnvádi dossziék sorozatával szembesül.

Traian Basescu tíz éven keresztül tavaly decemberig volt Románia elnöke. Miután megszűnt államfői mentelmi joga, a legfőbb ügyészség közölte: Basescu neve 68 bűnügyi aktában szerepelt az elmúlt tíz évben, és ebből hét esetben még vizsgálódik az illetékes vádhatóság.