Ezerkétszáz éves viking kard feküdt az út szélén

viking kard
Az út szélén hagyott viking kard
Vágólapra másolva!
Páratlanul jó állapotban megőrződött 1200 éves kovácsoltvas viking kardra bukkant egy túrázó Norvégia déli részén.
Vágólapra másolva!

A férfi pihenni állt meg Huakeli térségében egy régi hegyvidéki úton, amikor a kövek között meglátta a mintegy 80 centiméter hosszú kardot. Jostein Aksdal norvég régész csütörtökön a műkincset Bergenben bemutatva elmondta, hogy valószínűleg a viking kor elején, az i. sz. 8. század végén használhatták a kovácsoltvas fegyvert.

Abban a korban a kard igen értékes fegyver volt, ennek a kardnak a tulajdonosa valószínűleg egy gazdagabb, befolyásosabb személy lehetett. A vikingek többsége ugyanis inkább egyszerű kést vagy fejszét használt – mondta el Aksdal az AFP francia hírügynökségnek.

A túrázó férfi a kardot három éve találta, de csak nemrég mutatta meg egy régésznek. A fegyvert a nyugat-norvégiai Bergen múzeumában fogják kiállítani.

Az út szélén hagyott viking kard Forrás: AFP/Bjarte Brask Eriksen

Nem tudják, hogyan került a hegyekbe

A szakemberek még nem találtak magyarázatot arra, hogyan került a hegyekbe a kard. A régészek feltételezése szerint a térségben egy sír lehetett, vagy egy kereskedő hagyhatta el. "Valaki meghalhatott ott? Harc folyhatott a térségben, esetleg kiraboltak vagy megöltek valaki" – találgatta Aksdal. Erre csak jövőre derülhet fény, a tavaszi jégolvadás után terveznek kutatást indítani a térségben.

Huakeli hegyeit fél éven át hó és jég borítja, az elmúlt években azonban egyre több ősi tárgy került a föld felszínére a globális felmelegedés okozta egyre nagyobb mértékű hó- és jégolvadás miatt.