Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Házszabálytól eltéréssel, egyetlen nap alatt tárgyalták újra a Quaestor-törvényt az Országgyűlésben. Az ellenzék számos kifogást emelt. Követtük a vitát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
21:00
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a törvényalkotási bizottság ülésének

Harminc perces szünet után kezdődik a vita. A törvényalkotási bizottság ülése mostanra ért véget. Völner Pál az előterjesztő.

21:06
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány elkötelezett a kártalanítás mellett

Az áprilisi törvény alkotmánybírósági megsemmisítése miatt került a törvény ismét az Országgyűlés elé - mondta Völner Pál. A kormány szándéka a tőkepiaci hiányosságok felszámolása, az átláthatóság az ellenőrzések biztosítása. A befektetési szolgáltatók kapcsolt vállalkozások esetén okoztak a legnagyobb kárt. A saját kötvények a cégcsoport működését biztosították, nem volt mögöttük valódi tőkepiaci befektetés, a tőkecsoport felélte a pénzt. 

21:08
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

A Beva már részben kártalanított

A mostani törvényjavaslat a károsultak legszenzitívebb csoportjának kárrendezését valósítja meg. Ők olyan befektetési vállalkozásokkal álltak kapcsolatban, akik saját kötvénnyel okoztak kárt. A kormány kizárólag eseti jelleggel kíván segíteni. A méltányossági alapon nyújtott juttatás egyszeri, a befektetési kockázaton túli kozkázatokra vonatkozik.

21:10
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Nem a spekulánsoknak

A kormány nem a spekulánsokat, hanem az eredeti károsultakat kívánja kártalanítani. Az ellenérték meghatározásakor a realizált hasznot le kell vonni. Sávos mértékben a befektetés kockázatának összegét is levonnák. 

21:14
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Igazságos megoldásra törekszik

A hozam nem valódi hozam, hanem valójában tőkerész, nem indokolt, hogy a kibocsátó által beígért hasznot az állam fedezze. Három millió forint alatt nem kell önrészt sem fizetni, e fölött azonban az önrész 11 százalék. A károsultak fele, mintegy 14 ezer ember önrész nélkül jut a befektetett pénzéhez. A differenciálással egyértelműen a kisbefektetőket kívánják támogatni.  

21:16
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Beva-befizetések

A jogszabály a Beva-befizetések szabályain is változtat. Egyes befizetések visszaigényelhetők.  

21:18
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Répássy Róbert

A törvényalkotási bizottságban 27 igenszületett, ketten tartózkodtak, de senki sem szavazott ellene - közölte Répássy Róbert. 

21:22
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósági szempontok

A törvényhozás méltányosságot gyakorol, a kárrendezésnek nem a törvényhozás lenne az egyetlen módja. A pozitív disztkriminációt az AB jóváhagyta. Az alkotmánybíróság a káronszerzés tilalmának elvét is kimondta, ami azt jelenti, hogy nem kerülhet jobb helyzetbe egy károsult az országgyűlés döntése miatt. Lényegében ez indokolja az elszámolást a károsultakkal. Répássy Róbert a képviselők támogatását kérte.  

21:28
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Tóth Bertalan a kisebbségi véleményről

A törvényalkotási bizottságban személyeskedésektől sem mentes vita folyt - tudatta Tóth Bertalan a kisebbségi véleményt. A Külügyminisztérium, a győri, az újpesti önkormányzatok több milliárd forintot helyeztek el a Quaestornál, a VIP-listát mai napig nem hozták nyilvánosságra, ezek után meglepő, hogy a bizottságban a szocialistákat gyanúsították meg azzal, hogy személyes okokból fontos a pártnak a kártalanítás.

Az MSZP a Buda-Cash károsultakra is kiterjesztené a pozitív diszkriminációt. A Quaestor-károsultak közül pedig a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. 500 károsultja esetén is számít a kártérítésre, amire részben ígéretet is kaptak. Végül az MSZP nem ért egyet azzal, hogy a végén az adófizetők állják a kárösszeget, holott az MNB követett el mulasztást. 

21:31
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Simon Róbert, Győr

A fideszes Simon Róbert győri képviselőként is felszólal és pontosít: Győr államkötvényeket vásárolt a Quaestortól, az összeget végül vissza is kapta. 

A durva szabálytalanságok kezdete még a szociallista kormány idején kezdődött, de mint más esetben is, a Fidesz-kormánynak kell helyt állania. 

21:35
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Harminc millió forintos maximum

A bankok támadták meg a korábbi jogszabályt - mondta Simon Róbert és részben el is érték a céljukat.  

A mostani jogszabály a bróker jelleget kihasználó, saját kötvénnyel kereskedő szolgáltatók által okozott kárt elszenvedőket homogén csoportnak tekinti. Így a Hungária értékpapír károsultjai is kapnak kártalanítást harminc millió forintig. Az értékpapírral nem rendelkező károsultakat sem zárják ki. A 32 ezer károsultból 14 ezer fő teljes kártalanítása valósulhat meg.

21:47
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Az MSZP máshogy látja

A Quaestor március 9-én omlott össze, mégis december 14-én este vagyunk itt, külön eljárás keretében - kezdte felszólalását Szakács László, az MSZP vezérszónoka. A törvényalkotási vitában is elbeszéltünk egymás mellett. Önök tavasszal még sokkal keményebben fogalmaztak. Győr, Újpest önkormányzata megkapják a hozamot. Szakács László a káronszerzés tilalmának határidejét 2008. január elseje helyett 2015 április 22-ére, a felszámolás napjára írná át, mert a törvény a korábbi határidővel betarthatatlan - véli az MSZP. A társaság működését március 10-én szüntette meg az MNB: pénzt bevinni március 9-ig lehetett, pénzt kivenni azonban ekkor már csak a kiváltságosoknak volt szabad, például a Külügyminisztériumnak. Önök április 22-ig beszedik az adót, de nem törekszenek arra, hogy a jogosan kivett összegekhez hozzájussanak a befektetők - mondta Szakács László. 

21:53
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

A gombhoz varrták a kabátot

A kormány fordítva jár el: megnézte, mennyi pénz maradt, és ahhoz szabták a 11 százalékos önrészt és a kifizetéseket, amelyeket még Karácsony előtt gyorsan szétosztanak egyúttal a károsultakat lemondatják minden további kártalanítási jogukról. Ez a megoldás a Beva-trövénnyel is szembemegy. 150 milliárd forint 50 százalékát fizetik ki, ami cinikus az MSZP megítélése szerint. A faktorálás kizárása érthető, de a jogosultak kizárása nem. Aki nem fogadja el, végeláthatatlanul pereskedhet. Ez a fajta méltányosság inkább kegynek mondható, ezért tart itt ez az ország. Inkább ne legyenek méltányosak! - kérte Szakács László.

21:59
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Jobbik: Nem korrekt javaslat

A Jobbik egyetért az MSZP-vel: a javaslatban elképesztő szűkítések vannak, de annak örülnek, hogy a hosszú tögymörgésnek végre véget vetnek - mondta Z. Kárpát Dániel. Valóban felmerül a gyanú, hogy a rendelkezésre álló pénzhez szabták a jogszabályt. Értelmetlen szűkítés, hogy csak 89 százalékig fedezik a károkat, a fölött nem. 

"Kamataival kapta vissza Győr a kötvényeket"- idéz a törvényből Z. Kárpát Dániel és magyarázatot kér az államtitkártól. Miközben csordogálnak vissza az összegek a Beva-tagokhoz és a bankokhoz, a törvény csak a 30 ezer károsult felét kártalanítja és a végösszeget az adófizetők állják.

22:00
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Piramisjáték

Az indoklás lényege, hogy a Quaestor egy piramisjáték volt. Az volt, de hogyan lehetett egy piramisjátékba tartani a Külügy, Győr és Újpest pénzét. Ugyanazt teszik, mint "az úgynevezett devizahitelek úgynevezett kártalanítása esetén". A Jobbik szerint teljesen igazságtalan az adófizetőkkel megfizettetni a csaló cégek minősített bűnét. 

22:04
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

LMP: ismét rohamtempóban

Az LMP már tavasszal jelezte, hogy igazságtalan és alkotmányellenes a szintén rohamtempóban elfogadott törvény. Az első jogszabály nyilvánvalóan időhúzás volt, így kimondható, hogy a kormány nemcsak a Hungária, a Buda-Cash és a Baumag-károsultakat csapta be, hanem a Quaestor-károsultakat is. A kormány ráadásul vastagon benne volt a botrányban, fedezte a csaló cégeket, ami azt a látszatot keltette a befektetőkben, hogy jó helyre fektetik a pénzüket - mondta Schmuck Erzsébet. 

22:10
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Kárrendezés közpénzből

A jogszabály szembemegy Lázár János korábbi ígéretével, hogy nem közpénzből történik a kártalanítás. Végül kiderült, hogy a piramisjátékot takargató MNB nem vesz részt a kárenyhítésben. Az LMP valamennyi károsultra kiterjesztené a jogszabályt, vizsgálóbizottságot állítana föl, szigorítaná a jogszabályi környezetet és megfékezné az elszabadult hajóként működő jegybankot. Schmuck Erzsébet szerint a számlát az MNB-nek kellene állnia, a jegybank nyereségéből kellene felállítani egy kárrendezési alapot.

22:13
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Völner Pál: az évszázad bűncselekménye

Völner Pál elismerte: valóban az évszázad bűncselekményéről van szó, hiszen több botrány szinte egyszerre robbant ki az MNB által átalakított környezetben. Az MNB-t így inkább köszönet, semmint bírálat illeti - mondta az államtitkár. 

22:17
december 14, 2015
Vágólapra másolva!

Győr, Újpest

Győr és Újpest államkötvénybe fektették a pénzüket, azokra az állam lejáratkor garanciát vállalt. A mostani, méltányossági kártalanítás a fiktív kötvényekre vonatkozik - indokolta a különbséget Völner Pál. Ezzel véget ért a vita. Köszönjük a figyelmet! 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről