Valaki meggazdagodhat Kína szennyezettségén

Kína, szmog, gyerekek, vándor évi cikkéhez, illusztráció
Vágólapra másolva!
Egy kanadai vállalkozás elkezdett palackozott levegőt árulni. A helyiek viccből vásárolják a terméket, az utóbbi egy hétben azonban kiderült, hogy az erősen légszennyezett Kína piacán nagyot szakíthat.
Vágólapra másolva!

Hatalmas a kereslet a Vitality Air nevű kanadai cég palackozott levegője iránt Kínában, két hét alatt 500 palackot kapkodtak el, és további ezer adagra érkezett előrendelés. A kanadai startup a Sziklás-hegységben fekvő Banfból származó levegőt kínálja 14-20 dollárért, a palack méretétől függően – írja a CNN.

Palackozott levegőt árulnak

Elsőre nehéz komolyan venni a vállalkozást. Moses Lam, a Vitality Air társalapítója azt állítja, hogy akkor jött neki az ötlet, amikor látta, hogy az eBayen tasakban árulnak levegőt 99 centért.

ezért úgy döntöttünk, hogy levegőt fogunk árulni” – mondta. A kanadai vásárlásokat leginkább az újdonság ereje motiválja, de a szennyezéstől rettegő kínaiak számára tényleg lehet funkciója a levegővel teli palackoknak.

Kínában egyre durvább a szmog Forrás: AFP

Hiánycikk a friss levegő

Észak-Kínát gyakran borítja szmog, főleg a hideg téli hónapokban, amikor beindul a fűtési szezon. Múlt héten először jelentették be

Pekingben a szmogriadó legmagasabb szintű, vörös.

Ez azt jelenti, hogy a városban megfeleződik a forgalom, az iskolák szüneteltetik az oktatást és egyes gyáraknak is le kell állítaniuk a termelést. Az ez által keltett riadalom vehette rá a kínaiakat, hogy palackszámra kezdjék rendelni a friss levegőt.

Van értelme levegőt importálni?

Wallace Leung, a Hongkongi Műszaki Egyetem (Hong Kong Polytechnic University) professzora úgy gondolja, hogy a palackozott levegő nem oldja meg a súlyosodó szmog problémáját. A védőmaszkok hatékonyságát vizsgáló kutató szerint a megoldás, ha kiszűrjük a levegőből a szennyező részecskéket.

Néhány palack levegőnek valószínűleg nincs haszna

– teszi hozzá. A palackozott levegő kitalálója szerint azonban a termék nem átverés, ő úgy gondolja, hogy ha Kína importálhat ételt és vizet, akkor levegőt is.