Az első Orbán-kormány kérte, most bírság járt érte

Gazdasági versenyhivatal, GVH
Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
Vágólapra másolva!
A Bankszövetség szerint a BankAdat szolgáltatást, amiért a versenyhivatal négymilliárdos bírságot szabott ki, az első Orbán-kormány igényére hozta létre a bankszektor, az adatokat a mindenkori kormány is használta, az adatbázis működését a bankfelügyelet segítette. A szervezet szerint az adatbázissal a bankok nem osztottak meg üzleti titkokat. A Bankszövetség kifizeti a bírságot, de bírósághoz fordul.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Bankszövetség a mai napon megdöbbenéssel értesült a Gazdasági Versenyhivatal BankAdat témában eljáró tanácsának elmarasztaló döntéséről" - írja közleményében a szervezet.

A kormány kérte és használta, a felügyelet segítette

A BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán (vagyis az első Orbán-kormány idején)

kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor,

a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal, írja a Bankszövetség. Működését

a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták.

A BankAdat rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát a Magyar Országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen.

Banktitkok nem szerepeltek

Az adatok között ügyfélszintű,

banktitoknak minősülő vagy árazásra vonatkozó információk sohasem szerepeltek,

állítja a Bankszövetség.

A BankAdat szolgáltatás az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette. Ez a szolgáltatás tette lehetővé, hogy az egyes bankok jogszabály által előírt minősítése, a gazdasági növekedés tervezése, a piaci rések feltárása és új pénzügyi termékek fejlesztése hatékonyan valósuljon meg, magyarázza a Bankszövetség.

Hibás feltételezések és következtetések

A GVH eljárás során versenyjogsértés vagy káros piaci hatás sem került bebizonyításra a Bankszövetség szerint.

A BankAdat versenysemleges, sőt működtetése a piaci versenyt segíti,

állítja a szervezet. A lakossági és a vállalati ügyfelek az egyre bővülő banki szolgáltatásokon keresztül haszonélvezői voltak ennek a korszerű adatszolgáltatásnak. Mindezeket a versenyjoggal foglalkozó magyar ügyvédi irodák sora és a versenyjogi szempontból Európában mérvadó szervezet (az RBB Economics) szakértői véleménye is megerősítette.

A fentiek alapján a GVH mai döntése jogilag és szakmailag értelmezhetetlen, olyan hibás feltételezéseken és következtetéseken alapul, amelyek figyelmen kívül hagyják a piaci verseny működését, állítja a Bankszövetség.

A Bankszövetség szerint megdöbbentő a versenyhivatal döntése Forrás: Szabó Balázs [origo]

Bíróságra viszik az ügyet

A büntetést fizető bankszektor és a Magyar Bankszövetség a döntésből eredő kötelezettségeinek eleget tesz, de a döntést elfogadhatatlannak tartja, ezért

igénybe fog venni minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget.

A GVH szerint üzleti titkokat osztottak meg

Ahogy az Origo is megírta, a versenyhivatal szerint a Bankszövetség a BankAdat adatbázisával üzleti titkokat osztott meg, az adatbázis alkalmas volt a verseny korlátozására, ezért négymilliárd forintra bírságolta a szervezetet. A Bankszövetség részletfizetést kért, mert nincs elég pénze a bírságra, a versenyhivatal ezt engedélyezte.