90-en vettek részt a majdnem végzetes gyógyszerkísérletben

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, a nyugat-franciaországi Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa
Vágólapra másolva!
A Bial nevű portugál cég terméke az a fájdalomcsillapító, amelyik miatt hat férfi került kórházba Franciaországban. 84 másik társukkal együtt önként vettek részt a gyógyszer kísérleti tesztelésében.
Vágólapra másolva!

A kórházba került emberek egyike az agyhalál állapotába került, másik három pedig nagy valószínűséggel maradandó agykárosodást szenvedett. A legfrissebb információk szerint két embert idegrendszeri problémák miatt tartanak megfigyelés alatt.

A portugál Bial gyógyszergyár fejlesztette

gyógyszer sikeresen túljutott az állatkísérleteken. Ezt követően orvosi felügyelet mellett adták egészséges önkénteseknek olyan alacsony dózisban, ami messze elmarad a gyógyszer kereskedelmi forgalomba tervezett hatóanyag-tartalmától.

Nem kannabisz az alapja

Az első hírek szerint az egyelőre név nélküli készítmény kannabiszalapú, de ezt az információt a francia egészségügyi minisztérium cáfolta. A megbetegedések hírére azonnal leállították a tesztet, a kísérlet résztvevőit pedig szigorú orvosi vizsgálatra rendelték be.

Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter és Gilles Edan professzor, Rennes város egyetemi klinikájának vezető neurológusa Forrás: MTI/AP/David Vincent

"Nincs tudomásom semmilyen hasonló esetről" - mondta Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter, aki a szerről annyit mondott, hogy azt

szorongás és hangulatzavarok kezelésére fejlesztették ki.

A hatóanyagot előzetesen állatokon, köztük csimpánzokon is tesztelték.

Eljárások indultak

A párizsi ügyészség gondatlanságból elkövetett testi sértés gyanújával indított eljárást, és az egészségügyi tárca is vizsgálatot rendelt el a tesztelés körülményeinek, eszközeinek és megszervezésének tisztázására.

A tragédia a nyugat-franciaországi Rennes-ben történt csütörtökön, a szerencsétlenül járt 28 és 48 év közötti férfiakat a város egyetemi klinikájára vitték.