Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Reagált a Magyar Úszószövetség a Swimvortex nevű nemzetközi úszóportál cikkében szereplő felvetésre, amely szerint a doppingellenes rendszer azon eleme, hogy a sportolók holléte a váratlan ellenőrzések végett mindig ismert legyen, egyszerűen nem működik. Volt olyan lap, amely emiatt doppingvétséget említett Hosszú Katinkával kapcsolatban, de a magyar szövetség egyértelművé tette, hogy az úszónő minden feltételnek megfelelt.

"Amint azt a Magyar Antidopping Csoport is megerősítette,

és bárhol, bármikor rendelkezésre áll a versenyen kívüli ellenőrzésekre. Szövetségünk egyetlen kívánsága, hogy valamennyi válogatott úszó közvetlenül tájékoztassa Kiss László szövetségi kapitányt a versenyprogramjáról, illetve edzőtáborozási elképzeléseiről, ahogy ez a múltban is történt – a kapitány nem más forrásokból kíván erről információkat gyűjteni. Ez egy teljesen egyértelmű elvárása a mesternek, és ennek eddig valamennyi úszó megfelelt" - áll Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Origóhoz eljuttatott közleményében.

Gyárfás a közleményt angol nyelven elküldte a Swimvortex online szerkesztőségének is, mert úgy érezte, ki kell állniuk az igazság mellett.

Gyárfás úgy érezte, ki kell állnia az igazság mellett Forrás: MTI/Kovács Tamás

Külföldön is felkapták az ügyet

A szövetség korábban azért kényszerült magyarázkodásra, mert Kiss László azt mondta, csak a versenyző Facebook-bejegyzéséből tudta meg, hogy elutazott az austini nemzetközi viadalra. Később kiderült, hogy a kapitány már korábban megemlítette, hogy tudja, Hosszú Amerikába utazik, és végül a szövetség is megadta az indulási engedélyt a 2015-ös év sportolójának megválasztott úszónőnek, pedig előtte még meglebegtették, csak akkor kapja meg, ha felhívja Kisst.

A témát mindenesetre külföldön is felkapták, a Swimvortex cikkét továbbgörgetve a svéd Expressen már odáig ment, hogy egyenesen doppingvétséget emlegetett.

Nem lehet megkérdőjelezni az álláspontját

"Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy Katinka minden követelménynek megfelelt a holléti nyilvántartással kapcsolatban, a doppingellenes küzdelemben általa képviselt tiszta és egyértelmű álláspontot – akárcsak a Magyar Úszószövetségét – pedig semmilyen formában nem lehet megkérdőjelezni" - írta Gyárfás, hozzátéve, hogy Hosszú Austin mellett Nizzára és Amiensre is rajtengedélyt kért, amit a szövetség kibocsátott a számára.

Hosszú az austini verseny harmadik napján 200 méter pillangón, 100 méter háton és 200 méter vegyesen indul. Eddig két érmet, egy aranyat és egy ezüstöt nyert.

Mindent egy helyen az Eb-ről