Amiért még mindig macerás a pénzügyi zárás

Papírmunka, papirok, irodai munka, prezentáció, kimutatások, finanszírozás, adminisztráciuó
Vágólapra másolva!
Szívesen csökkentenék a pénzügyi zárásra fordított idő és munka mennyiségét a magyar vállalkozások – derül ki az LLP Hungary legfrissebb felméréséből. A kutatás rávilágított, még a tőkeerős hazai cégek több mint 20 százaléka is Excel-táblák segítségével vagy manuálisan végzi a pénzügyi zárásokat.
Vágólapra másolva!
  • A vállalatok egyötöde még mindig manuálisan vagy Excel-alapon zár.
  • A cégek 80 százaléka házon belül végzi a pénzügyi zárást, 50 százalékuk 4-10 ember bevonásával.
  • A pénzügyesek rövidebb, átláthatóbb és automatizált folyamatokat szeretnének.

A kutatásból kiderül, hogy a vizsgált cégek közel negyede problémásnak találja saját pénzügyi zárását: a ráfordított időt, az automatizálás hiányát, a magas hibakockázatot, és a folyamat komplexitását jelölte meg elsődleges problémaként. A vizsgálatból az is kiderül, hogy

minden ötödik cég továbbra is Excel-táblákban vagy manuálisan zár, és csak minden harmadik használ valamilyen célszoftvert.

A vállalatok többsége pedig vállalatirányítási rendszerében végzi pénzügyi zárását.

Sok munka és elégedetlenség

A cégek többsége 80 százaléka saját maga, házon belül oldja meg ezt a feladatot, csak 10 százalékuk vesz igénybe külsős szolgáltatót. A vállalatok 48 százaléka a pénzügyi zárásokon 4-10 munkatárs dolgozik, de 10 százalékuknál a 20 főt is meghaladja ez a létszám.

A megkérdezett pénzügyi vezetők egyharmada tovább csökkentené a zárásra fordított időt és munkát,

41 százalékuk javítana az átláthatóságon és az adatok kontrollján, 22 százalékuk igazodna hatékonyabban a vállalati irányelvekhez.

A felmérésből kiderül az is, hogy a cégek 5 százalékánál prioritás lenne a hibás adatok vagy az információhiány okozta kockázatok csökkentése, mivel manuális munkából adódó pontatlanságok okán a további számítások is hibásak lehetnek.

A digitalizáció térnyerését jelzik

A hazai pénzügyi vezetők prognózisát igazolja az Accenture felmérése is, miszerint a digitalizáció és az adatintegráló szoftverek térnyerése 2020-ra a pénzügyi osztályok termelékenységét 2-3-szorosára növelheti.

A jövőben a vállalati pénzügy nemcsak Excel-alapú riportokat készít, hanem aggregált adatokra épülő döntéstámogatási feladatot tölt be.

A kimutatások gyorsabb elkészítése és a pénzügyi rendszerezés hatékonysága hozzájárul ahhoz, hogy ez a terület proaktívan bekapcsolódjon a vállalat döntéshozatali folyamataiba. Az Accenture által megkérdezett pénzügyi vezetők 73 százaléka nyilatkozta, hogy az elmúlt két évben már több stratégiai döntésbe is bevonták.