Kötelező a disznóhús, de nem a muszlimok miatt

verőce, disznóölés, böllér, duna
Mindenhol jól le kell pörzsölni, hogy szép legyen a bőre
Vágólapra másolva!
Kötelezővé tette egyebek közt iskolai és napközis menükön a sertéshúst egy dán város, amelynek vezetősége szerint az intézkedésre azért van szükség, hogy megőrizzék az ország gasztronómiai hagyományait, és nem az érkező muszlimok ellen irányuló lépésről van szó.
Vágólapra másolva!

A Koppenhágától 210 kilométerre északnyugatra fekvő Randersben a héten hagyták jóvá a javaslatot. Frank Noergaard városi tanácstag szerint az intézkedéssel azt akarják biztosítani, hogy

a disznóhús továbbra is központi eleme maradjon a dániai ételkultúrának.

Dánia jelentős sertéstenyésztő, és az országban ez a legnépszerűbb húsféle, ám a muszlimok és a zsidók számára ez tiltott étel. Az elmúlt hónapokban az országba érkezett menedékkérők többsége azonban muszlim vallású.

A kép illusztráció Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Noergaard, aki egyben a javaslatot tevő bevándorlásellenes Dán Néppárt (DPP) tagja, azt mondta, hogy az intézkedés nem a muszlimok ellen irányul, ám "sok panasz érkezett hozzá amiatt, hogy túl sok engedményt" kapnak az apró, döntően evangélikus országba érkező muszlimok.

"Azt kívánjuk üzenni ezzel, hogy

A disznóhús itt egyenértékű az összes többi étellel" - húzta alá Noergaard, hozzátéve, hogy a városban továbbra is elérhetőek lesznek az iszlám előírásai által engedélyezett halal ételek, valamint a vegetáriánusok és a cukorbetegek által fogyasztható ennivalók.

Óvodai szinten is

Három évvel ezelőtt, Helle Thorning-Schmidt akkori miniszterelnök elmarasztalt néhány dániai óvodát, amiért azok sertés helyett halal vágással leölt egyéb húst kezdtek el felszolgálni, mivel

a muszlim gyerekek nem voltak hajlandóak megenni a disznóhúst.

Dánia az utóbbi hetekben nemzetközi bírálatok kereszttüzébe került, miután az új kormány azt javasolta, hogy a menedékkérők vagyontárgyaik leadásával finanszírozzák az országban való tartózkodásukat.