Obama tiltaná a magánzárkát a fiatalkorúak esetén

Horizontal POLITICS FLAG US President Barack Obama speaks on stage at a town hall meeting at McKinley Senior High School on January 14, 2016 in Baton Rouge, Louisiana. / AFP / MANDEL NGAN
Barack Obama a látogatással ellensúlyozni akarta Donald Trump és az elnökjelöltségért kampányoló más republikánus politikusok muzulmánellenes kirohanásait.
Vágólapra másolva!
Betiltaná Barack Obama, hogy magánzárkába zárják a fiatalkorú elítélteket, mert egy jelentés szerint ezeket az elítélteket nehezebben lehet visszavezetni a társadalomba. Az elnök szerint a magánzárka csak végső eszközként használható, korlátozott mértékben.
Vágólapra másolva!

Betiltani készül a fiatalkorú elítéltek magánzárkába zárását Barack Obama amerikai elnök - írja keddi számában a The Washington Post.

Barack Obama betiltaná a magánzárkát a fiatalkorúak esetében Forrás: AFP//Mandel Ngan

Az elnök kifejti, hogy a fiatalkorúakat és az enyhébb bűncselekményért elítélteket a szövetségi állami börtönökben nem lenne szabad magánzárkában elkülöníteni, és

ezt a büntetés-végrehajtási rendszer régóta tervezett reformja keretében szeretné is megszüntetni.

Obama azt követően jutott erre az elhatározásra, hogy a szövetségi igazságügyi minisztérium jelezte: felmérése és tapasztalatai szerint a magánzárkára ítélteket sokkal nehezebben lehet a büntetés letöltése után visszavezetni a társadalomba.

Összeszorul a szív

Az elnök úgy fogalmazott, hogy az egyre gyakrabban és fölöslegesen alkalmazott magánzárka-büntetés

és már utasította is a szövetségi büntetés-végrehajtási intézeteket, hogy hagyjanak fel ezzel a büntetési formával, mind a fiatalkorú bűnelkövetők, mind a kisebb bűncselekményekért elítéltek esetében.

Az amerikai igazságügyi rendszerben az számít fiatalkorúnak, aki még nem töltötte be a tizennyolcadik életévét.

A második esély országa

Obama álláspontja szerint, amennyiben a fogvatartott veszélyt jelent önmagára vagy a börtön személyzetére, akkor indokolt a magánzárka, ám ekkor is

csak korlátozott mértékben,

megszorításokkal és csak végső eszközként alkalmazható. Obama szerint az Egyesült Államok a második esély országa, és a magánzárka túlságosan is gyakran

A Fehér Ház közleménye szerint az elnök az igazságügyi minisztérium ajánlásait elfogadva korlátozni tervezi a mentális betegségekkel küszködők magánzárkára ítélésének gyakorlatát is.