Teljesen más lett volna a Baywatch, a Szex és New York

Baywatch
Vágólapra másolva!
El tudta volna képzelni Gillian Andersont a Downton Abbey-ben vagy Tom Sellecket a Baywatch fő életmentőjeként? Esetleg a Szex és New York-ot Sarah Jessica Parker nélkül? És milyen lett volna a Breaking Bad vagy a Maffiózók, ha más játssza Walter White-ot, illetve Tony Sopranót? 
Vágólapra másolva!

Mindannyian hoztunk már rossz döntéseket az életünkben, de ha ezzel pár százezer dollártól, esetleg világhírtől vagy áhított díjaktól estünk volna el, talán ma is napjában többször nekifutnánk a „Mi lett volna, ha…” kezdetű mondatnak. A hollywoodi színészek némelyike talán pont ezzel néz szembe, mások épp csak nagyon másmilyenné tehettek volna egy adott sorozatot – bemutatunk tíz sztárt, akik visszaadtak egy később kultikussá vált tévés szerepet.

Dana Delany

Ki lett volna? Carrie Bradshaw a Szex és New York-ból. Ma már nehéz elképzelni mást ebben a szerepben, mint Sarah Jessica Parkert, akinek aztán négy Golden Globe-ot és két Emmy-díjat is hozott a széria. Más kérdés, hogy Delany után ő is hezitált, volt elég filmes és színházi munkája akkoriban.

Dana Delany lett volna Carrie Bradshaw Forrás: Picture-Alliance/AFP/Anita Bugge/Geisler-Fotopress

Miért nem vállalta? Nem érezte magát elég stílusosnak a szerephez. Tény, hogy Parker aztán igazi divatikonná tette Bradshaw-t, nők milliói lesték jelenetről jelenetre, hogy milyen szettben tűnik fel legközelebb.

A szerepet végül Sarah Jessica Parker kapta Forrás: HBO

Honnan ismerhetjük mégis? A Született feleségek-ben ő volt Katherine, előtte többek között a Váltságdíj-ban, utána A hidegsebész-ben láthattuk. A Lila akác köz háziasszonyai is másként néztek volna ki, ha Delany nem makacskodik, a sorozat indulása előtt ugyanis Bree szerepét ajánlgatták neki.

Paul Giamatti

Ki lett volna? Az Office idióta főnöke, Michael Scott. Az NBC vezetőségének ő volt az első számú jelöltje, de aztán Ben Falcone, Alan Tudyk és a Dwight szerepét megkapó Rainn Wilson neve is felmerült. A szerep végül Steve Carell karrierjének adott óriási lökést.

Paul Giamatti lett volna Michael Scott Forrás: AFP/2015 Getty Images/Frederick M. Brown

Miért nem vállalta? Az Office indulása idején, 2005-ben épp jól ment neki a mozis szekér, a Kerülőutak sikere után nem akart tévés munkát vállalni. A döntését talán nem is annyira bánta meg, az ugyanabban az évben bemutatott A remény bajnoká-ért Oscar-díjra is jelölték.

A szerepet végül Steve Carell kapta Forrás: NBC

Honnan ismerhetjük mégis? Az említett filmek után mégiscsak vállalt képernyős melót is, jelenleg a Billions-ban szerepel. A John Adams című minisorozatban ő játszotta a címbeli amerikai elnököt, Golden Globe-ot és Emmyt is kapott érte.

Matthew Broderick

Ki lett volna? A Breaking Bad főhőse, Walter White. Bár a sorozat alkotója, Vince Gilligan eleve Bryan Cranstonnak szánta a szerepet, a producereket nem győzte meg a színész előző főszerepe a Már megint Malcolm-ban.

Matthew Broderick lett volna Walter White Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jamie Mccarthy

Miért nem vállalta? Szerencsére volt más dolga, mint ahogy egy másik jelöltnek, John Cusacknek is. Érdekes, hogy a producerek is alapvetően komikus színészben gondolkodtak, holott Cranstonnal éppen az volt a bajuk, hogy korábban vígjátéksorozatban parádézott.

A szerepet végül Bryan Cranston kapta meg Forrás: AMC

Honnan ismerhetjük mégis? Ő volt ugye Ferris Bueller a Meglógtam a Ferrarival című filmben, később A kábelbarát-ban, a Godzillá-ban, a Kész katasztrófá-ban is láthattuk. Tévében azóta se nagyon szerepelt, A stúdió-ban, a Modern család-ban, a Louie-ban volt egy-egy vendégszerepe.

Gillian Anderson

Ki lett volna? Lady Cora Crawley a Downton Abbey-ből, de nem csak ezt az egy komoly szerepet adta vissza, a Trónok harcá-ban is ajánlottak neki munkát – ott viszont nem tudjuk, melyik karaktert szánták neki.

Gillian Anderson lett volna Lady Cora Crawley Forrás: AFP/Jason Merritt

Miért nem vállalta? Az Egyesült Államokban élő színésznő úgy nyilatkozott, hogy ha már egy Nagy-Britanniában forgó sorozat miatt ennyi időt távol kell lennie a családjától, akkor a rendező minimum Martin Scorsese legyen.

A szerepet végül Elizabeth McGovern kapta Forrás: PBS

Honnan ismerhetjük mégis? Természetesen az X-akták-ból, Scully szerepéből, de benne volt például a Hannibal-ban és a Hajszá-ban is.

Steven Van Zandt

Ki lett volna? Tony Soprano, a Maffiózók feje. Ez a szerep is már összeforrt James Gandolfinivel, az alkotó, David Chase azonban eredetileg kedvenc zenészének, a Bruce Springsteen bandájában játszó Steven Van Zandtnak adta volna a munkát.

Steven Van Zandt lett volna Tony Soprano Forrás: AFP/Valery Hache

Miért nem vállalta? Mint említettük, alapvetően zenész, ez lett volna az első tévés munkája. Úgy vélte, nem lenne szerencsés egyből főszereppel próbálkoznia, jobb lenne a feladatot egy profi színészre bízni.

A szerepet végül James Gandolfini kapta Forrás: HBO

Honnan ismerhetjük mégis? Végül bekerült a Maffiózók-ba – csak nem a főszerepben láthattuk –, ő játszotta Silvio Dantét. Azóta a Lillyhammer című sorozatban is szerepelt, alakításáért megkapta a Monte-carlói Televíziós Fesztivál Arany Nimfáját.

Thomas Jane

Ki lett volna? Don Draper, a Mad Men – Reklámőrültek agyafúrt szakembere. A szerepet végül Jon Hamm kapta, akinek nemcsak a bankszámlája duzzadt meg jócskán, de a vitrinje is szebb lett, két Golden Globe és egy Emmy díszíti.

Thomas Jane lett volna Don Draper Forrás: HBO

Miért nem vállalta? A hivatalos válasz az volt, hogy nem vállal televíziós munkát – ehhez képest alig két évvel később már megjelent a képernyőn, egy másik sorozat főszereplőjeként.

A szerepet végül Jon Hamm kapta Forrás: AMC

Honnan ismerhetjük mégis? A másik sorozat a Hung – Neki áll a zászló volt, ebben egy középiskolai kosárcsapat edzőjét játszotta, aki a válása és a háza leégése után kénytelen volt némi jövedelemkiegészítés után nézni, úgyhogy elment dzsigolónak.

Natasha Lyonne

Ki lett volna? A Buffy, a vámpírok réme címszereplője, de a Dawson és a haverok-ban is ajánlottak neki munkát. Valószínűleg jobban járt volna, ha valamelyik ajánlatot elfogadja, hiszen a nevét manapság kevésbé ismerik, mint Sarah Michelle Gellarét, vagy akár Katie Holmesét, Michelle Williamsét.

Natasha Lyonne lett volna Buffy Summers Forrás: AFP/Grant Lamos Iv

Miért nem vállalta? Az 1996-os Woody Allen-film, A varázsige: I Love You után kezdték el tévés ajánlatokkal is bombázni, ő azonban inkább maradt a mozinál, az Amerikai pité-ben és folytatásaiban is benne volt.

A szerepet végül Sarah Michelle Gellar kapta Forrás: WB

Honnan ismerhetjük mégis? Pár tévés vendégszerep után csak 2013-ban vállalt komolyabb munkát a képernyőn, az Orange Is the New Black-be vágott bele. Tavaly a Csajok egyik epizódjában tűnt fel, és a Portlandia alkotói is megtalálták.

Janeane Garofalo

Ki lett volna? Monica a Jóbarátok-ból. A klasszikus vígjátéksorozat indulása előtt amúgy is volt elég kavarodás, Jami Gertz szintén visszaadta Monica szerepét, Jon Favreau pedig Chandlerét, miközben Rosst Mitchell Whitfield is játszhatta volna.

Janeane Garofalo lett volna Monica Geller Forrás: AFP/2015 Getty Images/Rob Kim

Miért nem vállalta? Inkább a Saturday Night Live 1994/1995-ös szezonjához csatlakozott, amit utólag „élete legnyomorúságosabb tapasztalatának” nevezett. Akkoriban azért jogosnak tűnt a döntés, gyakoroló stand-up komikusként a műfaj közelebb állt hozzá.

A szerepet végül Courteney Cox kapta meg Forrás: NBC

Honnan ismerhetjük mégis? A kilencvenes évekből talán a Vonzások és állatságok volt a legismertebb filmje, később jöttek a sorozatszerepek is, Az elnök emberei-ben, a 24 hetedik évadjában vagy a Gyilkos elmék – Alapos gyanú-ban.

Michael Keaton

Ki lett volna? A Lost Jack Shephardja, amit már csak azért is nehéz elképzelni, mert Keaton jóval idősebb a karakternél: a sorozat indulásakor 53 éves volt, míg a szerepet végül megkapó Matthew Fox 38.

Michael Keaton lett volna Jack Shephard Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Primo Barol

Miért nem vállalta? Jack az alkotók eredeti elképzelése szerint már a pilotban meghalt volna, több teret hagyva ezzel Kate karakterének. Keaton így még szívesen részt vett volna a projektben, az alaposan átírt új verzió azonban már nem volt ínyére, nem akarta elkötelezni magát hosszú távon.

A szerepet végül Matthew Fox kapta Forrás: ABC

Honnan ismerhetjük mégis? Természetesen a Batman-ből. A Lost igazából remek lehetőség lett volna, hogy újraélessze a karrierjét – ez így azonban csak a Birdman önironikus főszerepével történt meg, jó tíz évvel később.

Tom Selleck

Ki lett volna? Mitch Buchannon, a Baywatch fő életmentője. A David Hasselhoff-fal klasszikussá vált sorozat 1989-ben indult, Sellecknek egyből a Magnum végeztével ajánlották fel a szerepet, de nem kellett neki.

Tom Selleck lett volna Mitch Buchannon Forrás: AFP/Mark Sagliocco

Miért nem vállalta? Azt mondta, nem akar végérvényesen szexszimbólummá válni – márpedig erre a Magnum után valóban ráerősített volna a Baywatch, nehéz eldönteni, hogy mellszőr dolgában ő vagy Hasselhoff volt-e a menőbb.

A szerepet végül David Hasselhoff kapta Forrás: NBC

Honnan ismerhetjük mégis? A Magnum után a Jóbarátok-ban is láthattuk egy ideig Monica egyik pasijaként, később a Las Vegas-ban, majd a Zsaruvér-ben is benne volt. Emellett kilenc tévéfilmben is eljátszotta Jesse Stone-t, a tizedik kiadás idén érkezik.