Rosszul indult az év, de a magyar piac állta a pofonokat

forint euro, euró, devizahitel, végtörlesztés
Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legrosszabb évkezdésén vannak túl a világ tőzsdéi, de a fő piacok között voltak érdemi különbségek. A pánikot az olajárak alalkulása és a kínai gazdaság lassulása miatti félelem okozza. 
Vágólapra másolva!

Közel ötéves tőzsdei rali után

teljesen váratlanul hirtelen minden rosszul alakult,

mondta Pálinkás Ervin, a Pioneer Alapkezelő részvénybefektetési vezetője egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. 1922 óta – azóta állnak rendelkezésre tőzsdei adatok – ez volt az ötödik-hatodik legrosszabb január, ennél csak a válságévek első hónapjai voltak rosszabbak az elemző szerint.

Nagy pofont kaptak az energiaárak (főleg az olaj), valamint az ázsiai piacok (Kína és Japán) is, de ez a visszaesés Európát sem kímélte.

– mondta a szakértő. Pálinkás Ervin szerint az elmúlt években, ha valahol a világban problémák voltak, az mindig átgyűrűzött a magyar eszközökre is. Ez az elmúlt időszakban nem így volt. Az év elején, amikor minden jelentősebb index mínuszban volt, akkor a BUX dollárban nézve pluszban járt, ebben persze a dollár árfolyamának esése is szerepet játszott.

Erős a forint

Az elmúlt hetekben nem csak a forint volt stabil, de a közép-európai indexek és devizák is inkább a felülteljesítők között voltak.

A feltörekvő piacok devizái közül idén a forint teljesített a legjobban

megelőzve a román lejt és a maláj ringgit.

A forint az euróval szemben a január közepi 317,5 forintros szintről a hónap végig 310 forint alá erősödött Fotó: Szabó Balázs [origo]

Ez azonban Európa nélkül nem sokáig maradhat így a szakértő szerint, ugyanakkor már az IMF is megerősítette, hogy a sérülékenységünk jelentősen csökkent, és az idén már jöhetnek a felminősítések is. A különféle eszközökben történt egy kisebb átsúlyozás: lengyel eszközöket cseréltek magyarra. A magyar piacot szintén megtámogathatja a remek makrogazdasági adatok is.

Közép-Európának is jó az olcsó olaj

A közép-európai régió kiemelten nyersanyagszegény, így Magyarország is energiaimportőr. Emiatt

a zuhanó olajár nekünk mindenképpen előnyös,

mondta a szakértő. Ez jótékony hatással van a tőzsdékre is, azonban ez nem mindenhol van így: Japánban, ami szintén egy energiaimportőr ország, nagyot zuhantak az indexek.

Mi váltotta ki ezt a negatív hangulatot?

A világgazdaság depressziója az egyes részpiacokról kiinduló, egymást felerősítő hatások miatt alakult ki. Pálinkás Ervin szerint három nagyobb problémakör különböztethető meg:

  1. Nyersanyag probléma: az elmúlt 10 évben kiderült, hogy az olaj ára bármennyi lehet (nagyobb elemzőházaknak volt már volt már 200 dolláros és 20 dolláros becslése is).
  2. Európában az elmúlt néhány évben mérsékelt sikereket hozó gazdaságpolitikáról ismét kiderült, hogy az nem egy sikersztori, ráadásul az EU, mint gazdasági térség rengeteg politikai kihívással küzd.
  3. Kína problémája: korábban az volt a trend, hogy a kínai növekedés húzza majd az európait is, főleg az autóipart, és emiatt annak a félelme, hogy a kínai növekedés lelassul, főként az európai piacokra volt negatív hatással.

Az olajárak beszakadása az elemző szerint komplett szektorokat tehet tönkre, továbbá az ezeket finanszírozó bankokat is nehéz helyzetbe sodorhatja. Országok tették fel arra a stratégiájukat, hogy nyersanyagokat termelnek ki: ha ez tartósan megborul, akkor

nem csak bányatársaságok, bankok mehetnek tönkre, de az ezeket működtető államok is.

Mindezek együtt komoly pánikot eredményeztek az elemzőházak körében.

A világgazdaság működése szempontjából jelentősebb államok bedőlése nem valószínű a szakértő szerint, de fontos szereplőknél, például azok bankjaiknál lehetnek komoly problémák.

Szükség van Európára

A magyar eszközök további felülteljesítése csak akkor képzelhető el, ha az európai piacok is megnyugvást, konszolidációt tudnak felmutatni. Ehhez a magyar piac önmagában nagyon kicsi, még akkor is, ha a régió tényleg jól teljesített – a 2-3 százalékos növekedés Európában egész jónak számít. Ráadásul

Magyarország úgy tud növekedni a gazdaság, hogy közben még az államadósság is csökken.

A szakértő szerint Európa „kezd magához térni”: az újautó vásárlásokat nézve már látható egy határozott emelkedés, ami arra utal, hogy az európai fogyasztók megmozdultak. „Növekszik az európai fogyasztók vásárlóereje, és a hitelezés is beindult, igaz, ez még nem egy impresszív növekedés, de végre megmozdult valami” – mondta Pálinkás Ervin.