Az a legjobb időszak, amikor mindenki menekül

villám new york
With the United Nations and Tudor City in the foreground, lightning strikes in the sky over the East River as a major storm approaches New York City July 2, 2014. Tropical Storm Arthur, the first of the Atlantic hurricane season, gathered strength July 20, 2014 and would likely reach hurricane strength over the next couple of days. AFP PHOTO / Timothy A. CLARY / AFP / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
Az év eleji piaci turbulenciák óta egyre fokozódtak az apokaliptikus hangulatú vélemények. Mindazonáltal egyes elemzők szerint a számok azt mutatják, hogy fölösleges a pánik, mi több, sokkal inkább a befektetési lehetőségeket érdemes meglátni a felfordulásban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 40 év piaci eseményei azt mutatják, hogy a sikeres befektetéshez az egyik kulcs a katasztrófahangulat elkerülése – mondják a The BAM Alliance vezető elemzője, Larry Swedroe. Ez a negatív hozzáállás egyszerűen azt jelenti, hogy valaki csakis a legrosszabb eshetőséget látja maga előtt.

Ezzel szemben – teszi hozzá – sokkal jövedelmezőbb lehet

a hosszú távú tervezés,

amely magában foglalja a pozitív kimeneteleket is. Jóllehet ez nem mindig egyszerű, Swedroe igyekezett historikus piaci mozgásokkal alátámasztani, hogy mennyivel sikeresebb taktikának bizonyulhat a nyugalom – idézi a MarketWatch.

Az amerikai S&P 500 index például 1973 és 1974 között mintegy 37 veszített értékéből, majd a következő 5 évben évenként 15 százalékot emelkedett. Hasonlóképpen, 2000-től 2003-ig az index több mint 41 százalékot süllyedt, majd 2007-ig megduplázta az értékét. Aztán jött a válság, és 2007 novemberétől 2009 februárjáig a mutató 46 százalékot szakadt. Az pedig, hogy mi történt ezt követően, már jól ismert:

a kőkemény rali eredményeként

az S&P egészen 227 százalékot emelkedett tavaly novemberig.

Keresni is lehet a felforduláson Forrás: AFP/Maria Bastone

Ráadásul az elemző külön kiemeli, hogy a január igen gyakran mínuszok söpörnek végig a piacokon, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy az idei évkezdés egy hatalmas összeomlás kezdetét jelenti.

Az elmúlt 90 év során például 34-szer bukott az S&P az év első hónapjában.

Ezen esetekből pedig 20 alkalommal pozitív lett a mutató eredménye a következő 11 hónapban, átlagosan 7 százalékos emelkedéssel.

Vagyis megfelelő időzítéssel és jó stratégiával még meg is lehet lovagolni a pánik utáni felíveléseket, de ehhez alapvetően hideg fejre és az apokaliptikus hangulat egyéni leküzdésére van szükség – olvasható ki Swedroe szavaiból.