Átadták ma a Jedlik Ányos-díjakat

Lendület
A Magyar Tudományos Akadémia 2009 óta már több mint 100 kutatócsoport létrejöttét támogatta
Vágólapra másolva!
Ünnepi rendezvény keretében március 9-én, szerdán adták át a Jedlik Ányos-díjakat a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal - elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban.
Vágólapra másolva!

A díjat a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében alapították, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére. A honoris causa Jedlik Ányos-díjat pedig azon kiemelkedő személyiségek kaphatják meg, akik közéleti tevékenységükkel, életművükkel nagyban hozzájárultak a hazai szellemi tulajdonvédelmi kultúra és tudatosság fejlődéséhez.

Több mint egy évszázad adatai

Az intézmény 1896. március 1. és 2015. december 31. között 396 ezer szabadalmi bejelentést fogadott, melyek alapján több mint 233 ezer oltalmat adott meg. 2004 óta 25 ezer európai szabadalmat hatályosítottak Magyarország területére. A védjegybejelentések közül több mint 100 ezret vezettek be a lajstromba, a megadott formatervezési (korábban ipari) minták száma 10 ezer körüli, a használati minták száma pedig 5 ezer körül alakult.

A Belső Piaci Harmonizációs Hivatal által fogadott ügyekkel együtt az 1996. január 1. óta beérkezett, Magyarországon is érvényes kérelmek száma a védjegyek tekintetében megközelítette az 1,2 milliót, a mintaoltalmak terén pedig meghaladta a 950 ezret. Az elmúlt év végén több mint 106 ezer nemzetközi védjegy volt érvényben Magyarországon.

Fennállásának 120 éve alatt a hivatal mindig igyekezett megfelelően alkalmazkodni a gyakran változó társadalmi-gazdasági körülményekhez, a hazai és nemzetközi iparjogvédelmi tendenciákhoz. Főként az utóbbi évtizedekben lépett elő a legfontosabb célok közé az ügyféligények magas szintű kiszolgálása.

Forrás: Origo

Ennek elérése érdekében a hivatal folyamatosan fejleszti az eszköztárát, infrastruktúráját, és gondoskodik a munkatársak legmagasabb szintű szakmai felkészültségének megszerzéséről, mindezt a már fél évtizede elnyert ISO 9001, 20000, 27001 minőségbiztosítási és biztonsági szabványok szerinti tanúsítás keretei között.

A Jedlik Ányos-díj idei kitüntetettjei

DR. CZIBULA LÁSZLÓ ny. osztályvezető, kutató, Richter Gedeon Gyógyszerészeti Gyár Nyrt.

DR. HEBLING JÁNOS fizikus, a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára

DR. MARTON L. CSABA agrármérnök, az Akadémia Mezőgazdasági Intézetének osztályvezetője

ŐRI JÁNOS magyar és európai szabadalmi ügyvivő, a Szabadalmi Ügyvivői Kamara elnökségi tagja

DR. SZÁNTAY CSABA (1928-2016) vegyészmérnök, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja

Honoris causa Jedlik Ányos-díjasok

DR. MAJOR ISTVÁN ny. genfi WTO-nagykövet

DR. ORMOS PÁL biofizikus, az MTA rendes tagja, a Szegedi Biológiai Központ főigazgatója