Testvérpár volt az öngyilkos merénylő

Események

brüsszel reptér hajnal
A Belgian soldier stands guard near Brussels airport in Zaventem on March 23, 2016 a day after terror attacks hit the city. Belgian investigators were on March 23 hunting a man seen fleeing Brussels airport after a suicide bombing, as the country held three days of mourning for around 35 people killed in twin attacks by Islamic State jihadists. / AFP / JOHN THYS
Vágólapra másolva!
Azonosították a brüsszeli öngyilkos merénylőket és harmadik, szökésben lévő társukat is. Az öngyilkos merénylő egy testvérpár volt, mindkettőt ismerték a rendőrök, de nem hozták őket összefüggésbe a terrorizmussal. A belga főügyészség közlése szerint 31 halálos áldozata és 261 sebesültje volt a brüsszeli Zaventem repülőtéren és az uniós intézmények közelében lévő metróállomáson elkövetett robbantásos merényleteknek. Kövesse az Origóval az eseményeket percről percre!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül89 bejegyzés
07:15
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Belgium bezárkózott?

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a brüsszeli terrortámadás nyomán kialakult helyzet megvitatására a tanács soros elnökségét betöltő Hollandia - közölte kedd éjjel Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter.

Belgium kérésére a holland elnökség miniszteri tanácskozást szervez a támadás következményeinek megvitatására, feltehetően csütörtök reggelre" - írta Twitter-oldalán Ard van der Steur.

Egyes hírek szerint a fokozott terrorveszély miatt teljesen lezárták Belgium határait, és több uniós tagország is fokozta biztonsági intézkedéseit.

07:16
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Washington: Ez még csak a kezdet

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat kedden az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve - áll a külügyi tárca nyilatkozatában.

07:34
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Magyarország nem célpont

Magyarországon nincs terrorfenyegetés - közölte kedd este Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi szerint ugyanakkor a brüsszelihez hasonló, súlyos eseményeknél ellenőrizni kell a "szálakat", ezért rendelték el a 2-es szintű terrorkészültséget.

07:40
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Brüsszel gyászol

Gyász és emlékezés Brüsszel jelképével Forrás: NurPhoto/Kevin Van den Panhuyzen/NurPhoto/Kevin Van Den Panhuyzen
07:50
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Ő most az első számú terrorista

Hajtóvadászatot indítottak a harmadik feltételezett merénylő ellen. A kalapot és világos kabátot viselő férfi valószínűleg pánikba esett, ezért nem robbant a harmadik bomba.

Hajtóvadászatot indítottak a belga hatóságok a harmadik terrorista ellen. A kalapot és világos kabátot viselő férfi nem élesítette a robbanóeszközt Forrás: MTI/EPA/Belga rendőrség/
08:15
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Áll a légiközlekedés

Se ki, se be:

08:21
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Bombát találtak egy házkutatás során

A hajnali házkutatások során az Iszlám Állam terrorszervezet zászlajait és szögekkel megtöltött robbanóeszközt is találtak, közölte a CNN.

08:25
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hajnali életkép Brüsszelből

Rendőrök posztolnak a robbantás egyik helyszínén, a Maalbeek metrónál Forrás: BELGA/AFP/Laurie Dieffembacq
08:37
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Háromnapos gyászt hirdettek

A tegnapi merényletek miatt háromnapos gyászt hirdettek Belgiumban. Délben egy perces csenddel emlékeznek az áldozatokra.

08:47
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

9.11-kor robbant a metróban a bomba

A brit The Sun azt írja, a terroristák üzenni akartak azzal, hogy tegnap pontban 9 óra 11 perckor robbantott a metróban az egyik terrorista. A bomba 20 embert ölt meg.

08:53
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Őrizet

Belga katonák őrzik a repteret, ahol tegnap a robbantások történtek Forrás: AFP/John Thys
08:58
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Kiürítettek egy francia repteret

Biztonsági fenyegetés miatt kiürítették ma reggel a franciaországi Toulouse repterét:

09:09
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Azonosították a terroristákat

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraui néven ismert két fivérről van szó - jelentette szerdán az RTBF belga közszolgálati adó.  A harmadik férfit továbbra is keresik.

09:31
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Testvérpár robbantott a reptéren

Egy testvérpár volt az öngyilkos merénylő - közölte a BBC. Mindketten benne voltak a rendőrség bűnügyi nyilvántartásában, de nem hozták őket összefüggésbe a terrorizmussal. Egyikük -  Khalid El-Badraoui -  álnéven bérelt egy lakást nem messze attól a helytől, ahol a rendőrök a múlt héten lelőttek egy fegyveres férfit. 

09:34
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Magasabb készültség a magyar határokon

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az állami tévében, az Operatív Törzs ülése után.

09:40
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Az ISIS-nek utalt az ausztrál lány

Terrorizmus finanszírozásának vádjával áll a sydney-i bíróság elé egy 16 éves diáklány – írja a BBC. Az ausztrál fővárosban élő diáklány több százezer forintnak megfelelő összeget utalt az Iszlám Államnak a Western Unionon keresztül.

09:42
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Megvan a harmadik terrorista is

Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.

 

09:51
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Jöhet az alkotmánymódosítás?

Fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját, fokozott rendőri készültséget rendeltek el Magyarország egész területére, valamint továbbra is érvényben tartják a migrációs válsághelyzetet – ismertette Orbán Viktor az operatív törzs ülése után.

Utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a szerdai kormányülésre minden olyan, a terrorizmussal kapcsolatos tervezetet készítsen elő, amely korábban politikai viták miatt megrekedt; ilyen például az alkotmánymódosítás.

09:52
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Szegeden is lesz gyertyagyújtás

Gyertyagyújtást tartanak a brüsszeli merényletek áldozatainak emlékére Nógrádi Tibor, a Fidesz szegedi elnöke és Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke szervezésében szerda este a Csongrád megyei székhelyen. 

10:00
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nehéz védekezni az Iszlám Állam ellen

Súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot, de a harcmodoruk ellen nagyon nehéz védekezni, még akkor is, ha a vezetőket kiiktatják – mondta N. Rózsa Erzsébet külügyi szakértő az állami hírtelevízióban. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elmondta: az utóbbi hónapokban többször jöttek arról hírek, hogy kiiktatták a terrorszervezet egy-egy vezetőjét, vagyis súlyos veszteségek érik az Iszlám Államot.

Mindazonáltal a harcmodor, amelyre az Iszlám Állam berendezkedett, hogy a területén kívül már eleve meglévő radikális szervezetekkel létesít kapcsolatot, illetve Európában és Törökországban robbantásokat hajt végre, nagyon nehezen felszámolható, még akkor is, ha a vezetőket megölik – mondta a szakértő. 

10:08
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Kabátban ülésezett Orbán Viktor

Fotót tett fel Facebook-oldalára az Operatív Törzs délelőtti üléséről Orbán Viktor. A miniszterelnök a Belügyminisztériumban vett részt a tanácskozáson, amely után arról beszélt: fenntartják a kettes terrorfokozatot és a Terrorelhárítási Központ teljes riadóját.

7.00. Munkában az Operatív Törzs. //7:00 am. The Operative Board in action.

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, 23 March 2016
10:14
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Keményen beszólt Európának az ausztrál kormányfő

Európa magának köszönheti biztonsága hanyatlását – jelentette ki szerdán az előző napi brüsszeli robbantásokra reagálva az ausztrál kormányfő, aki a belső határellenőrzés nélküli schengeni rendszert okolta a mostani helyzetért. Malcolm Turnbull szerint hazája határvédelmi és belbiztonsági intézkedései jóval erősebbek az Európában érvényben lévőknél.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök szerint Schengen a hibás Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Recep Sakar

„Az európai biztonsági intézkedések gyengesége nem független a jelenlegi problémáktól” – mondta az ausztrál miniszterelnök az ABC helyi közszolgálati adónak a Szíriából Európába tartó menekültáradatra utalva. Turnbull szerint a 26 országot tömörítő schengeni zóna azt jelenti, hogy az emberek szabadon mozoghatnak Európában, ami a meglehetősen porózus külső határokkal együtt komoly biztonsági kihívást jelent.

10:17
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Történelmi lépés Szlovákiában

Megemelte a terrorfenyegetettség szintjét Szlovákiában Robert Kalinák belügyminiszter - közölte a Sita szlovák hírügynökség. Az ország történetében most először emelték meg a terrorveszély vélelmezett szintjét a második fokozatra. A második fokozat a gyakorlatban azt az állapotot jelzi, hogy az országban a terrorcselekmény elkövetésének veszélye kevéssé valószínű, de nem is zárható ki.

10:38
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Az amerikai elnökjelöltek között is téma

A rendőrségnek meg kell védenie az amerikai muszlim negyedeket - jelentette ki Ted Cruz texasi szenátor a brüsszeli merényletekre reagálva. A szenátor ezt arra hivatkozva is mondta, hogy a rendőrségi jelentések szerint több támadás éri a városrészeket az utóbbi időben. 

10:41
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Szigorítás Szerbiában

Szerbiában nincs közvetlen terrorveszély, ugyanakkor fokozták a biztonsági ellenőrzéseket - jelentette ki Nebojsa Stefanovic belügyminiszter. Megerősítették a veszélyeztetettnek minősített épületek, valamint a belgrádi Nikola Tesla repülőtér védelmét is, amellett, hogy szerdán egyetlen járat sem indul Belgrádból Brüsszelbe.

11:08
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa a Twitteren emlékezett

Isten irgalmába helyezi mindazokat, akik életüket vesztették a merényletekben.

11:08
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Ismét járnak az Eurostar vonatok Brüsszelbe

Ismét közlekednek az Eurostar vonatok Brüsszelbe, de késések még lehetnek, ezért arra kérik az utazókat, hogy érdeklődjenek a pontos menetrendről.

11:19
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Statisztika a terrorizmus áldozatairól

A Huffington Post még múlt év végén közölt egy összeállítást a terrorizmus nyugat-európai áldozatairól, értelemszerűen ebben még nem szerepel a tegnapi brüsszeli merénylet, de áttekinthető, mekkora veszteségeket okoztak a terroristák 1970 és 2015 között.

11:27
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hírszerzési együttműködést sürget Németország

Az uniós hatóságok intenzívebb információcseréjét szorgalmazza a német belügyThomas de Maiziere német belügyminiszter a tagállamok bevándorlási hivatali, rendőrségi és hírszerzői adatbázisainak a megosztását javasolja, hogy megelőzhető legyen egy újabb Brüsszel.

11:38
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Lavrov összefogást sürgetett

A terrorellenes együttműködés szükségességéről beszélt az orosz és a német külügyminiszter szerdán, a brüsszeli merényletek másnapján Moszkvában. A vendéglátó Szergej Lavrov a kétoldalú tárgyalások megkezdésekor reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a „geopolitikai játszmákat”, és az összefogás mellett döntenek.

Frank-Walter Steinmeier hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek a terrorfenyegetés elleni közös fellépés, és elmondta, hogy ennek a kérdésnek „szerepelnie kell a napirenden”.

11:42
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Már egy éve ismerték a hatóságok a merénylők társát

A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival. Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúd-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el.

11:49
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Egyperces csenddel emlékeznek délben az áldozatokra

A belga fővárosban egyperces néma csenddel emlékeznek szerda délben a több mint harminc emberéletet követelő, keddi brüsszeli terrortámadások áldozataira - írta Rudi Vervoort, a brüsszeli régió kormányzatának vezetője a Twitteren.

11:58
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Donald Trump ismét botrányt okozott

Donald Trump ismét botrányt kavart azzal a kijelentésével, hogy a brit muszlimok nem jelentik a rendőrségnek a köztük lévő szélsőségeseket. A brit terrorellenes hatóság visszautasította az amerikai republikánus elnökjelölt-aspiráns kijelentését, mivel az szerintük alkalmas arra, hogy gyűlöletet keltsen – olvasható a theguardian.com oldalán. 

12:00
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Rendőrkézen a harmadik reptéri merénylő

A belga média szerint Brüsszel Anderlecht városnegyedében elkapták Najim Laachraouit, akit a merényletek harmadik elkövetőjének tartanak. A hírt a DH nevű belga bulvárújság közölte. A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

12:13
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Najim Laachraoui Magyarországon is járhatott

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

Az államügyészség korábbi nyilatkozata szerint a gyanúsított egyike azoknak, akiket a pénteken elfogott Salah Abdeslam bérelt autóval Magyarországról Belgiumba szállított. Autójukat szeptember kilencedikén ellenőrizték az osztrák-magyar határnál, ahol - mint később kiderült - az utasok hamis személyazonosító okmányt mutattak fel.

12:18
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Az ügyészség nem erősítette meg az elfogást

A belga szövetségi ügyészség egyelőre nem erősítette meg a Najim Laachraoui őrizetbe vételéről szóló híreket.

12:27
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Egy pizzériában foghatták el

Michael Sephilha, egy flamand újságíró szerint Najim Laachraouit egy pizzériában fogták el. Mint ismert, Saleh Abdeslamot múlt pénteken a pizzarendelés buktatta le.

12:31
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hetekig zárva lehet a maalbeeki metróállomás

Hetekig zárva tarthat a maalbeeki metróállomás - jelentette be Yvan Mayeur brüsszeli polgármester. Az EU-negyedhez közeli állomáson robbantották azt a bombát, ami 20 ember halálát okozta.

12:32
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A RTBF nem említett nevet

A belga közszolgálati RTBF arról írt, hogy valóban volt egy letartóztatás Brüsszel Anderlecht negyedében a keddi támadásokkal összefüggésben, de konkrét nevet nem említettek. 

12:37
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Indokolt a kettes fokozatú készültség Magyarországon

Nincs arra utaló információ, hogy a brüsszelihez hasonló merényletre készülnének Magyarországon, ugyanakkor minden európai országban fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség - hangzott el a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának rendkívüli, zárt ülésén. A testület indokoltnak tartja a brüsszeli robbantások nyomán kedden elrendelt kettes fokozatú terrorkészültség fenntartását.

12:38
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Egy perui áldozat is van

A Le Monde szerint a keddi brüsszeli merényletekben egy perui állampolgár is életét vesztette.  A 36 éves Adelma Tapia Ruiz a zaventemi repülőtéren csekkolt be a robbantás pillanatában – írta a CNN. Három éves lánya és férje kisebb sérülésekkel megúszták a támadást, mert kicsit távolabb mentek a bombát rejtő csomagtól.

12:42
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Az utasadatok megőrzését sürgeti a francia kormányfő

Manuel Valls francia miniszterelnök az utasadatok megőrzéséről szóló tervezet elfogadtatását sürgeti az Európai Parlamentben.

A francia kormányfő szerint nem lehet tovább várni, az utasadatok tárolásáról szóló rendelkezést legkésőbb áprilisban jóvá kell hagyni. 

12:43
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

40-nél több nemzet lehet érintett

Didier Reynders belga külügyminiszter összesítése szerint a keddi merényletekben több mint 40 különböző nemzetiségű állampolgár sérült meg vagy halt meg. 

12:49
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Egykor tájékoztat a belga ügyészség

A Le Monde szerint 13 órakor sajtótájékoztatót tart a belga ügyészség. 

12:58
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nem repülnek Brüsszelbe

Japán legnagyobb belföldi légitársasága, az ANA a brüsszeli merényletek után úgy döntött, hogy csütörtöktől nem indít járatokat a belga fővárosba. Az ázsiai szigetország második legnagyobb nemzetközi légi fuvarozója március végéig biztosan szünetelteti eddig mindennapos brüsszeli járatait.

Belga katonák a merényletsorozat másnapján a brüsszeli Zaventem repülőtéren Forrás: AFP/John Thys
12:59
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Brüsszelbe utazik a francia miniszterelnök

A Le Monde szerint Manuel Valls francia miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazik. Először Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik. Ezután Charles Michel belga miniszterelnökkel is megbeszéléseket folytat.

Manuel Valls francia miniszterelnök szerdán Brüsszelbe utazik Forrás: AFP//Sebastien Bozon
13:02
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Félárbócon az uniós zászlók

Az Európai Bizottság székháza előtt félárbócra eresztették az uniós zászlókat.

13:03
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Magasabb a készültség a debreceni repülőtéren

A brüsszeli események miatt még magasabb lett a készültségi fokozat a debreceni nemzetközi repülőtéren. A repülőtér utasainak és dolgozóinak biztonsága érdekében bevezetett szigorúbb intézkedések miatt az utasok átvizsgálása hosszabb időt vehet igénybe. Ezért kérik az utazókat, hogy a járatuk indulása előtt legalább két-három órával korábban érkezzenek meg a repülőtérre, és a poggyászaikat ne hagyják őrizetlenül.

13:05
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Egy percre elnémult Belgium

Egyperces néma csenddel emlékeztek Belgiumban a keddi merényletsorozat 34 halálos áldozatára.

13:05
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Wendt: El kell felejteni a terrormentes időket Európában!

Rainer Wendt szerint állandósult terrorfenyegetettségre kell berendezkedni Európában. A német rendőrszakszervezet elnöke arra figyelmeztet, hogy a terrorcselekmény áldozatává vált városok száma egyre csak bővül a kontinensen. Madrid, London, Párizs és Brüsszel mellett a német városok sincsenek biztonságban. "Eddig csak szerencsénk volt" - mondta Wendt.

13:22
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Az angol királynő is részvétét fejezte ki

Levélben fejezte ki részvétét a brüsszeli áldozatok hozzátartozóinak a brit királyi család.

Facebook
13:30
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Valaki mást fogtak el Brüsszelben, a harmadik merénylőt még keresik

A belga média visszavonta azt a híradását, hogy Najim Laachraoui lett volna az a férfi, akit szerda délelőtt letartóztatott a rendőrség. Laachraouit gyanúsítják a brüsszeli Zaventem repülőtéren elkövetett robbantással. 

13:39
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nehézkes a közlekedés Brüsszelben

Csak halaszthatatlan, sürgős esetekben utazzanak Brüsszelbe - továbbra is ezt kéri a magyaroktól a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely a közlekedési nehézségekre is figyelmeztet. Brüsszelben a busz- és villamosközlekedés, valamint - egyes lezárt, központi fekvésű állomások kivételével - részben a metróközlekedés is újraindult. A reggeli csúcsidőszak ellenére azonban a központi repülőtér légi forgalmát leállították, az érkező és az induló járatokat vidéki repterekre, elsősorban Charleroi-ba, Liege-be és Oostende-be irányítják át. A Zaventem repülőtér még napokig zárva lesz. 

13:41
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Lemondták a belga-portugál meccset

A Belga Labdarúgó-szövetség lefújta a március 29-ére tervezett belga–portugál labdarúgó-mérkőzést. A meccset a brüsszeli Baldvin Király Stadionban tartották volna meg.

 

13:48
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A brüsszeli reptér csütörtökig zárva marad

A brüsszeli Zaventem repülőtér csütörtökig biztosan zárva tart - jelentette be légikikötő képviselete.

13:59
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Katz: A csokoládéevés helyett a terroristákkal kéne felvenni a harcot

Israel Katz szerint a csokoládéevés helyett a terrorizmus elleni küzdelemmel kellene foglalkozniuk a belgáknak. Az izraeli hírszerzési miniszter a nyugati demokráciák elleni támadásként értékelte a brüsszeli merényletsorozatot, amit radikális iszlamisták követtek el.

14:04
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Közel 1500-an rekedtek Brüsszelben

Közel 1500 átszálló utas töltötte az éjszakát Brüsszel környéki átmeneti szállásokon. A Belgiumban rekedt utasokat a főváros környéki kisebb települések sportcentrumaiban és iskolák tornatermeiben helyezték el.

Közel 1500 utast kellett elszállásolni Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
14:18
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Reid: London lesz a következő

„A terroristák át fognak jutni a brit hatóságok védvonalán, és egy a brüsszelihez hasonlóhoz merényletet fognak végrehajtani” – mondta Lord Reid volt brit védelmi miniszter. 

Ideje, hogy a politikusok őszintén beszéljenek az emberekkel” 

– fűzte hozzá. 

14:30
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hajtóvadászat a harmadik merénylő után

Najim Laachraoui, a harmadik reptéri robbantó még mindig szökésben van – erősítette meg Frederic van Leeuw belga főügyész. Van Leeuw a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a keddi brüsszeli merényletsorozatnak 31 halálos áldozata és 261 sérültje van. 

A főügyész megerősítette, hogy Khalid el-Bakraoui felelős a maalbeeki metrórobbantásért, a bátyja, Brahim volt a másik öngyilkos merénylő a zaventemi repülőtéren.

15:00
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Debrecenben is lesz gyertyagyújtás

Gyertyagyújtást tartanak a brüsszeli merényletek áldozatainak emlékére Szeged mellett Debrecenben is. 

15:02
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Végrendeletet hagyott a reptéri robbantó

Frédéric Van Leeuw belga főügyész tájékoztatása szerint Ibrahim el-Bakraoui, aki a repülőtéren robbantott, végrendeletet hagyott egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maalbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben. 

15:15
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A terrortámadások ellenére is lesz foci-Eb

Manuel Valls francia miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy töröljék a nyári labdarúgó Európa-bajnokságot. „Nem, ez vereség lenne, illetve győzelem a terroristáknak” – válaszolta szerdán az Europe 1 rádióban arra a hallgatói kérdésre, hogy a brüsszeli merényletek miatt nem törlik-e az Eb-t. 

 

15:43
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Grúz újságírónő kapta lencsevégre a vérző fejű, sárga dzsekis nőt

A brüsszeli reptéri robbantás egyik áldozatának képe bejárta a világsajtót. Többek között a New York Times címlapjára is felkerült.

A véres arcú, sárga dzsekis nőről a képet Ketevan Kardava grúziai újságírónő készítette, aki Genfbe tartott, hogy az orosz–grúz tárgyalásokról tudósítson.

Sokkos állapotban meredt maga elé a sárga dzsekis nő Forrás: DCHomos - Twitter
15:48
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

„Megnéztem, hogy megvannak-e még a lábaim”

„Az ablakok, ajtók repültek. Mindent beborított a füst és a por” – emlékezett vissza Ketevan Kardava grúz újságírónő a detonáció utáni pillanatokra. 

Amikor körülnéztem, vérben feküdt körülöttem több tucat ember, akinek nem volt lába.” 

„Az első, ösztönös reakcióm az volt, hogy megnézzem, nekem még megvan-e.”

15:55
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Támadják a Ryanairt a brüsszeli robbantások kapcsán

Még a brit parlament alsóházában is nekimentek a Ryanairnek azért, mert csak a cég szabályzatában foglalt díj ellenében lett volna halandó a tervezettnél korábban hazavinni egy brit csoportot. A 28 főből álló társaság Manchesterből utazott Brüsszel Charleroi repülőterére kedden, de a terrortámadások miatt még aznap szerettek volna visszautazni. Ezt azonban a Ryanair csak összesen 6 ezer font (2,4 millió forint) ellenében vállalta volna. 

További részleteket itt olvashat. 

16:06
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Romániában gyásznapot hirdettek csütörtökre

Nemzeti gyásznapot hirdetettek Romániában csütörtökre a brüsszeli terrortámadások áldozatainak emlékére, a belga állampolgárokkal való szolidaritás jeleként, erről szerdai ülésén fogadott el határozatot a bukaresti kormány.

16:09
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Elítéltek két, levágott fejekkel pózoló iraki férfit

Egyenként több mint egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek szerdán Finnországban két iraki férfit, akik a Facebookon olyan fényképeket tettek közzé, amelyeken levágott fejjel a kezükben láthatók. Az iraki hadsereg egyik őrmesteréről és az iraki kormányerőkkel szövetséges egyik síita milícia harcosáról van szó, akiket tavaly, megérkezésük után vettek őrizetbe Finnországban, ahol vádat emeltek ellenük háborús bűnök, köztük holttestek meggyalázása miatt. A bűncselekményeket Irakban 2014-ben és 2015-ben, az Iszlám Állam ellen vívott harcok során követték el. 

16:16
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

MSZP: A kormány nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra

A szocialista párt értékelése szerint Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs szerdai ülése után elismerte, hogy kormánya ma nincs felkészülve egy magyarországi terrortámadásra, de ebből nem következhet az, hogy ismét megpróbálja „átnyomni” a parlamenten a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos, egyszer már megbukott alaptörvény-módosítást.

17:13
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Kiemelt biztonsági készültség Rómában

Olaszországot nem fenyegeti kiemelt terrorveszély, de hatóságai minden szükséges biztonsági intézkedést megtettek a brüsszeli robbantásos merényletek után - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. A Vatikán bejelentette, hogy Ferenc pápa húsvéti programja nem módosul.

17:17
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hivatalos: tényleg a testvérpár robbantott

Valóban az el-Bakraoui fivérek robbantottak Brüsszelben kedden – erősítette meg sajtótájékoztatóján a belga főügyész. Frédéric Van Leeuw azt mondta, hogy Ibrahim el-Bakraoui a repülőtéren robbantott. Ő hagyott végrendeletet egy később megtalált laptopon. Fivére, Khalid a brüsszeli Maalbeek metróállomáson robbantotta fel magát egy szerelvényben. A testvérpár már korábban is elkövetett különböző bűncselekményeket, rendőrségi ügyeik is voltak. Egyikük bérelte hamis papírokkal a belga főváros Forest negyedében azt a lakást, ahol a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, a múlt pénteken elfogott Salah Abdeslam lakott az utóbbi hónapokban. Van Leeuw kiemelte: a hatóságoknak még nem sikerült azonosítaniuk az Ibrahim el-Bakraouival együtt érkezett és a repülőtér kamerái által rögzített másik két embert. Egyikük felrobbantotta magát, a másik pedig feltehetőleg elbizonytalanodott, és elmenekült. 

17:49
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Megszólalt a metró vezetője

"Tettem, amit tennem kellett" - ezt mondta Christian Delhasse, a felrobbantott brüsszeli metró vezetője a belga RBTF televíziónak. A férfi a robbanás pillanatában először technikai problémára gyanakodott, de később rájött, hogy valami sokkal komolyabb baj történt. Nem sérült meg, ezért kiszállt a vezetőfülkéből, és elkezdte kimenteni az áldozatokat. Azt mondja, hogy amikor először meglátta halottakat, sokkot kapott. 

17:51
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Nincs német szál

Továbbra sincsenek arra utaló jelek, hogy a keddi brüsszeli merényleteknek bármilyen német vonatkozásuk lenne – mondta a német belügyminisztérium szóvivője szerdán Berlinben.

17:56
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hiba volna háborút hirdetni

"Bűnözőkkel állunk szemben. Ha háborúnak nevezzük a terroristák elleni küzdelmet, pont abba a pozícióba helyezzük őket, ahová kerülni akarnak" - mondta a L'Echo című belga lapnak az egyik legnagyobb francia politikai tudományos központ, az IRIS igazgatója. Pascal Boniface szerint alapvető tévedés háborúnak nevezni a terrorellenes műveleteket.

18:02
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A "sátán anyjával" robbantottak a merénylők

A merénylők a TATP nevű robbanóanyagot használták a terrortámadáshoz. Az anyagnak fantázianeve is van: sokan nevezik a „sátán anyjának”. A Politico szerint az anyagot könnyen beszerezhető vegyszerekből lehet előállítani, sem a bombakereső kutyák, sem a detektorok nem jelzik a jelenlétét. 

18:08
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Hatvan magyar kért segítséget Brüsszelben

A brüsszeli magyar nagykövetség konzuli osztálya és az Európai Unió magyar állandó képviselete eddig csaknem hatvan, közvetlenül hozzájuk forduló magyar állampolgárnak nyújtott segítséget. A brüsszeli magyarok főleg szállításban, hozzátartozó felkutatásában kértek segítséget. A külügyminisztérium azt is közölte, hogy továbbra sincs hír újabb magyar sérültekről Brüsszelben.

18:19
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

15 kiló robbanóanyag a gyanúsítottaknál

Tizenöt kilogramm robbanóanyagot találtak a brüsszeli merényletekkel gyanúsítottak lakásán, a robbanószer azonos típusú azzal, amelyet a tavaly novemberi párizsi támadásokkor használtak - közölte szerdán a belga ügyészség.

18:23
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Debrecenben is szigorítottak

Gépfegyveres rendőrök ellenőrzik a járműveket a debreceni nemzetközi repülőtérhez vezető úton. A rendőrök megállítják az autókat, megnézik a sofőrök papírjait, néhány autónak a csomagterébe is benéznek. A brüsszeli események miatt emelték a rendőri készültség szintjét a debreceni nemzetközi repülőtéren is.

Van, akinek a csomagtartójába is benéznek Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
18:30
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A magyar honvédség felkészült

Magyar Honvédség rendész járőrei a főváros kiemelt jelentőségű pontjain folyamatosan járőröznek, hogy adott esetben biztosítani tudják az azonnali reagálás lehetőségét - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

18:38
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Belügyi csúcs lesz Brüsszelben

Rendkívüli tanácskozást tartanak csütörtökön az uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei. Az Európai Unió holland elnöksége a Twitteren jelentette be, hogy csütörtökön helyi idő szerint délután 4 órakor összeülnek a szakminiszterek az uniós intézmények képviselőivel Brüsszelben. 

18:50
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Trumpot helyretette a brit belügyminiszter

A brit muzulmánok egyáltalán nem jelzik a hatóságoknak, ha gyanús dolgot tapasztalnak a környezetükben – mondta Donald Trump egy interjúban, amit a brit ITV televíziónak adott. A Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsa szerint „ez nagy probléma”. Trump szavait cáfolta Theresa May, Nagy-Britannia belügyminisztere. Szerinte a New York-i üzletember-politikus „hatalmasat téved”, ha azt hiszi, hogy a brit muzulmánok egyáltalán nem jelentik a terrorgyanús eseteket. 

19:03
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Erdogan: Mi szóltunk!

Törökországban tavaly júniusban letartóztatták az egyik brüsszeli támadót - mondta a Reuters információi szerint Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke. A férfit állítólag saját kérésére Hollandiába toloncolták vissza. Az elnök azt állítja, a török hatóságok értesítették a belga rendőrséget a férfi letartóztatásáról és kitoloncolásáról. Erdogan azt mondta, hogy a belgák "figyelmen kívül hagyták" a törökök jelzését.

Erdogan török elnök azt állítja, figyelmen kívül hagyták a jelzéseiket Forrás: AFP/Anadolu Agency/Turkish Presidency/Murat Cetin
19:21
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Obama: Az Iszlám Állam visszaszorítása a fő célom

"Több dologgal is foglalkoznom kell. De az elsődleges cél, hogy visszaszorítsuk az Iszlám Államot, és eltöröljük a föld színéről a barbár terrorizmust, ami a világban felbukkant" - mondta Barack Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Obama Argentinában van éppen, ott beszélt egy sajtótájékoztatón. Azt is mondta, hogy a terrortámadások miatt tévedés volna diszkriminálni a muzulmánokat Amerikában. "Európában is hajtanak végre támadásokat a terroristák, de a Közel-Keleten is ölnek, ahol muzulmánok az áldozataik. Olyan embereket gyilkolnak le, akiknek csak az a bűnük, hogy máshogy hisznek az iszlám vallásban, mint ők" - mondta az elnök.

19:39
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Megmondták a törökök, kit kaptak el

Brahim El Bakraouit, a brüsszeli Zaventem repülőtéren önmagát felrobbantó férfit kapták el a török hatóságok tavaly nyáron. A férfi nevét a török elnöki hivatal hozta nyilvánosságra azután, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök beszélt a letartóztatásról. A férfit a török-szír határon fogták el 2015 júniusában, Gaziantep tartományban. A török elnöki hivatal úgy tudja, hogy a belga hatóságok később szabadon engedték a férfit, mert nem találták gyanúsnak. A török hatóságok Erdogan elnök szerint azt mondták a belga rendőröknek, hogy a férfi harcolt Szíriában.

19:58
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Zárva marad a reptér

Pénteken sem nyit ki a Zaventem repülőtér - tudta meg a Belga hírügynökség. A Politico úgy tudja, hogy néhány teherszállító járat már felszállhat ma este is a megtámadott repülőtérről.

20:13
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Azonosították a harmadik halott merénylőt

Najim Laachraouinak hívják azt a férfit, aki a brüsszeli repülőtéren robbantotta fel magát - írja a De Standaard című belga lap. A férfi DNS-ét állítólag még a párizsi merényletek után talált robbanószereken találták meg.

21:03
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

A törökök nyomoztak az egyik robantó után

Nem Európai információ alapján, hanem egy saját nyomozás eredményeként vették őrizetbe Ibrahim el-Bakraouit a török hatóságok - írja The Guardian. A lap azt állítja, hogy az információ a török terrorelhárítás egyik tisztjétől származik. A férfi, aki a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát, Antalya városába érkezett meg Európából. Egy hetet töltött a tengerparti üdülővárosban, onnan ment a szír határ közelében fekvő Gaziantepbe. A törökhatóságok azt gyanították, hogy külföldről érkező harcosokkal áll kapcsolatban, ezért tartóztatták le. Recep Tayyip Erdogan elnök azt mondta korábban, hogy Ibrahim el-Bakraouit saját kérésére Hollandiába toloncolták ki. A belga hatóságokat is értesítették letartóztatásáról, de az európai ország rendőrei nem találtak kapcsolatokat közte és más terroristák között.

Ibrahim (balról) és Khalid el-Bakraoui az Interpol fotóján Forrás: MTI/EPA/INTERPOL/
21:19
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Eddig 31 halottja van a támadásnak

A belga egészségügyi minisztérium kiadott egy összesítést az áldozatok és a sebesültek számáról.

A hivatalos adatok szerint a támadásnak eddig 31 halottja van. Ez a szám még nőhet a minisztérium közleménye szerint.

- 61 sebesült fekszik még valamelyik kórház intenzív osztályán.

- Összesen 150-en vannak még mindig kórházban.

- 4 sérült kómában van. Van, akit az orvosok mesterségesen tartanak kómában.

- A sebesültek és halottak több mint 40 ország állampolgárai.

Szerda este még 800-an várnak arra, hogy hazajussanak Belgiumból. Ők azért ragadtak az országban, mert a Zaventem repülőtér leállt. Kedden este 2200 embert kellett elszállásolni a reptér kiesése miatt Belgiumban

21:33
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Idomeniben is Belgium a téma

"Szíria, Belgium, ugyanaz a fájdalom" - ezt írta egy kartonpapírra egy menekült a lezárt görög-macedón vasúti határátkelő közelében. A menekültek tüntettek, mert a határ továbbra is zárva van, nem engedik át őket Nyugat-Európa felé, Macedóniába. A másik táblán az áll, hogy "itt nem érvényesek az emberi jogok".

Tüntetők a lezárt határátkelőnél, Idomeni mellett Forrás: MTI/AP/Darko Vojinovic
21:50
március 23, 2016
Vágólapra másolva!

Gyertyás képek lepték el a Twittert

A világ több pontján gyújtottak gyertyákat a brüsszeli terrortámadás áldozatainak emlékére. A Twitterre is sokan feltették a képeket.