Az iszlám hipszterei robbantanak Európában

Islam Yaken
Islam Yaken, híressé vált ISIS harcos
Vágólapra másolva!
Brüsszelben és Nyugat-Európában olyan fiatalok állnak terroristának, akiket keresztkérdésekkel egy alulképzett muszlim hitszónok is zavarba ejtene. Azért lesznek terroristák, mert mintákat követnek, és köreikben a dzsihád menő.
Vágólapra másolva!

Kedvenc ruhamárkáik vannak, saját szlenget használnak, és régóta halott rapzenészért rajonganak – ezek jellemzik az iszlámra hivatkozó szélsőségesek legújabb európai képviselőit, azokat, akik a brüsszeli terroristakeltetőben nőttek fel.

A titkosszolgálatok sem férkőztek még közéjük.

Két huszonéves brit srác neten rendelt könyvet, választásuk az "Iszlám azoknak, akik tök hülyék hozzá" című kiadványra esik. Ez egy amerikai sorozat egyik darabja, a fotózástól kezdve az internetes rádióadások készítéséig szinte mindenről írtak már ilyet.

Az Urban Ummah az egyik kedvelt márkájuk Forrás: urbanummah.in

A fiúk beleolvastak a könyvbe, majd pár nap múlva elindultak Szíriába harcolni. A történet 2014 augusztusában esett meg – írja a Newsweek. Esetük jól példázza, mennyire vannak tisztában az iszlám hittételeivel a fiatal európai dzsihádisták, köztük a keddi brüsszeli merénylet elkövetői.

Agresszív szubkultúra

Ők a dzsihád hipszterei – az európai titkosszolgálatok szakemberei is így hívják maguk között ezeket a fiatalokat. Köreikben a külsőségek is számítanak, kedvenc ruhamárkájuk az Urban Ummah. A közlekedési táblákat, buszmegállókat ugyanúgy telematricázzák, mint a kevésbé agresszív szubkultúrákhoz tartozó fiatalok.

– ez az üzenetük. Már akár egészen fiatalon kapcsolatba kerülnek a bűnözés világával, apróbb (néhány esetben súlyosabb) kihágásokért börtönben is ülnek.

Aktívak a közösségi oldalakon, főleg a Twitteren. Rajonganak Tupac Shakurért, az amerikai rapzenészért. Tupac, akinek szülei a Fekete Párducok radikális csoport tagjai voltak, az amerikai külvárosokba szorult, elszegényedett, rasszista kirekesztéstől szenvedő feketékről írta dalszövegei nagy részét. És arról, hogy az erőszak természetes ezekben a közösségekben. Ő maga is erőszakos halált halt, 1996-ban lelőtték Las Vegasban.

Felületes ismeretek

A dzsihád hipszterei a muzulmán vallást is csak felületesen ismerik, és nem tudnak nagyobb bókot elképzelni annál, hogy dzsihádistának vagy radikális iszlamistának nevezzék őket.

Ezek a huszonéves fiatalok még gyerekek voltak akkor, amikor ledőltek az ikertornyok New Yorkban, 2001. szeptember 11-én.

Belgiumban viszont találhattak maguknak példaképet bőven.

A tálibellenes afgán Északi Szövetség vezetőjének meggyilkolását Brüsszelből szervezték. A 2004-es madridi merényletek szervezőinek egy része is a belga fővárosban élt. 2005-ben a belga állampolgársággal rendelkező Muriel Degauque robbantotta fel magát Irakban. Ő lett az első azonosított női öngyilkos merénylő.

Fontos a mintakövetés

A példaképeknek ráadásul fontos szerepük van a fiatalok életében. Az Europol egyik jelentése is erre a következtetésre jutott: a mintakövetés nagyon nagy szerepet játszik a radikalizálódásban. A fiataloknak romantikus elképzeléseik vannak a terrorizmusról, úgy vélik, az valami nagy és izgalmas, amiben "menő dolog" részt venni.

Brüsszel egyik kerülete, Molenbeek lett a fiatal dzsihádisták egyik bázisa Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A fiatal radikálisok jó része Brüsszel Molenbeek nevű negyedében nőtt fel. A főként muzulmánok lakta városrészben a munkanélküliség 30 százalékos, a fiatalok jövőképe pedig ennek megfelelően kilátástalan. A kerületben toborzott hóbortos fiatalok végül

Szíriában váltak profi gyilkosokká.

A hatóságok becslései szerint nagyjából 5000 európai vehetett részt a polgárháborúban az Iszlám Állam oldalán. Közülük 470-en érkeztek Belgiumból, ahol a legmagasabb az egy főre jutó terroristák száma.

Kevés a besúgó

Az már a párizsi merényletek után is kiderült, hogy a belga titkosszolgálatok totális csődöt mondtak. Most is beigazolódott, hogy egyszerűen képtelenek megállítani a huszonéves dzsihádistákat. Nemrég arra panaszkodott egy belga elhárító, hogy nincs elég emberük az összes lehetséges terrorista megfigyelésére. Mások úgy vélik, a belga titkosszolgálat rosszul szervezett, és nincs elég besúgója sem. A hatóságok nem tudtak beépülni a hipszterterroristák közé.

A novemberi riadó után kiürültek Brüsszel utcái Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Mint minden belgiumi probléma, ez is visszavezethető az ország megosztottságára. A belga bürokrácia bonyolult, köszönhetően a flamand–vallon szembenállásnak. Az ország közigazgatását ugyanis a nyelvi-nemzetiségi megosztottsághoz igazították.

A szövetségi kormánynak csak korlátozott hatásköre van.

Tavaly novemberben előfordult például, hogy miközben az ország nagy részén négyes szintű terrorriadó volt érvényben, a brüsszeli reptéren csak hármas. Az ok: a légikikötő hivatalosan a fővárost körülvevő flamand régióhoz tartozik, ahol nem vezették be a legmagasabb szintű riasztást.

A dzsihád hipszterei, akik sem vallonnak, sem flamandnak nem tartják magukat, jól ki tudják használni a kormányozhatatlanságot. A keddi merényletekkel ismét megmutatták, mire képesek.