CIA-s terrorfigyelmeztetés Budapestre, Varsóra és Berlinre

TEK rendőrök a Kossuth téren 2016 március 22-én Készenléti rendőrök a Kossuth téren 2016 március 22-én
TEK rendőrök a Kossuth téren 2016 március 22-én
Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés márciusban közép-európai terrortámadások veszélyére figyelmeztetett lengyel sajtóértesülések szerint. Budapest mellett Berlint és Varsót nevezte meg lehetséges célpontként a CIA. 
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tájékoztatást kér az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről, amelyben Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György szerint további információkat kérnek az amerikaiaktól Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bakondi György arra reagált, hogy a Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülése szerint Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) küldött a lengyel belbiztonsági szolgálatnak.

Nem emelik a terrorveszély szintjét

A magyar kormány Bakondi szerint a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről, amit - minden más fenyegetésre utaló információhoz hasonlóan - komolyan vesznek. A főtanácsadó elmondta, ez ugyanolyan helyzet, mint amikor az Iszlám Állam a honlapján Portugália mellett Magyarországot is esetleges célpontként nevezte meg.

Bakondi szerint

ennyi információ alapján még nem indokolt a készültségi fokozat megemelése.

Továbbra is a 3-as, közepes fokozatú terrorkészültség, valamint a tömeges bevándorlással összefüggésben országos válsághelyzet van érvényben.

Rendezvényeket szemelhetnek ki

Korábbi sajtóhírek szerint

a CIA március közepén figyelmeztette a lengyel belbiztonsági hivatalt, hogy „egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a veszélye,

hogy szervezett tömegrendezvények idején párhuzamos támadásokat hajtanak végre”.

TEK-esek a Kossuth téren a brüsszeli terrortámadások után Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Rzeczpospolita a lengyel kormány biztonsági központjának egyik jelentését is ismertette, amely a krakkói világtalálkozóra, valamint a szintén júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóra valószínűsít fegyveres és robbantásos támadást.