Marine Le Pen embereit is összekapcsolták az offshore-botránnyal

French far-right leader (FN) Marine Le Pen arrives at the Elysee Palace in Paris, on January 9, 2015 in Paris to meet with French President, after a deadly attack that occurred on January 7 by armed gunmen on the Paris offices of French satirical weekly n
French far-right leader (FN) Marine Le Pen arrives at the Elysee Palace in Paris, on January 9, 2015 in Paris to meet with French President, after a deadly attack that occurred on January 7 by armed gunmen on the Paris offices of French satirical weekly newspaper Charlie Hebdo. The FN has said it would be a scandal if her party is not welcome at a national demonstration of mourning on on January 11, 2015 in memory of the victims of the Charlie Hebdo shooting. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Marine Le Penhez, a francia Nemzeti Front elnökéhez "közel állók első köre" is érintett az offshore-botrányban - írta kedden a Le Monde című francia napilap a kiszivárgott panamai dokumentumokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Le Monde szerint "egy szofisztikált offshore-rendszer épült ki" a francia pártvezető körül, mégpedig Hongkong, Szingapúr, a Brit Virgin-szigetek és Panama között, amelyet arra használtak fel, hogy "franciaországi pénzeket vigyenek ki fedőcégek és hamis számlák segítségével, a pénzmosás elleni francia szervek megkerülésének szándékával".

A lap a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától kiszivárogtatott és számos nyugati sajtóorgánum bevonásával nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján Nicolas Crochet francia könyvvizsgálót és Frédéric Chatillon üzletembert emelte ki. Utóbbi a Riwal nevű kommunikációs ügynökség vezetője, amely a Nemzeti Front jelöltjeinek végez szolgáltatásokat.

Marine Le Pen Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Papírja van a törvényességről

Az üzletember már a cikk megjelenése előtt, hétfő este jelezte a sajtónak, hogy az újságírók rendelkezésére bocsátja a dokumentumokat, amelyek szerinte a tranzakciók teljes törvényességét bizonyítják.

A Nemzeti Front külön közleményben jelezte, hogy nem érintett a botrányban.

A Le Monde azt állítja, hogy 2012-ben, az elnökválasztást követően Frédéric Chatillon a könyvvizsgáló segítségével a Riwal számlájáról 316 ezer eurót vitt ki Franciaországból. Ekkor épült ki a bonyolult pénzügyi rendszer egy Hongkongban bejegyzett Time Dragon nevű fedőcég megvásárlásával, amelynek

anyavállalatát a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda jegyezte be a Brit Virgin-szigeteken.

A hálózatban szerepet kapott a könyvvizsgáló testvérének tulajdonában álló hongkongi vállalkozás is, az Ever Harvest Garments, amely a lap szerint hamis számlákat állított ki Marine Le Pen mozgalmának a 2012-es választásokra létrehozott internetes oldalak kifizetésére, valamint egyéb pénzügyi mozgások fedezésére.

A francia Lokal arról írt, hogy Franciaország már a közepén harcot indított az adócsalás és az adóelkerülés ellen, és amnesztiát ajánlott fel azoknak, akik önként jelentkeznek és teljesítik fizetési kötelezettségeiket az állam felé. Ezrek jelentkeztek, és úszták meg így a büntetést.