Szanyi nekiment Hollandiának

Szanyi Tibor
Szanyi Tibor, MSZP
Vágólapra másolva!
Jelentős fölénnyel győztek az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ellenzői az egyezmény ratifikálásáról kiírt hollandiai népszavazáson a csütörtökön közzétett, véglegesnek tekinthető eredmények szerint. Szanyi Tibor, az MSZP EP képviselője szerint Hollandia nemet mondott az európai integrációra. 
Vágólapra másolva!

Az ANP holland hírügynökség 99 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, hogy a szavazók 61,1 százaléka elutasította a megállapodást, míg 38,9 százaléka támogatta.

A szavazásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé,

így érvényesnek számít a társulási szerződésről szóló, egyébként nem kötelező jellegű referendum. A hivatalos végeredményt jövő kedden hozza nyilvánosságra a választási bizottság.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő szerint az Ukrajna EU-társulási szerződéséről tartott holland referendummal Hollandia „az európai integrációra, a szolidaritásra, közös értékeinkre mondott nemet”. Szerinte Ukrajna sikeréhez, és így a társulási szerződéshez az EU országainak is elsőrangú érdeke fűződik – különösen igaz ez a kárpátaljai magyarság miatt Magyarországra.

Szanyi Tibor szerint Hollandia nemet mondott a közös európai szolidaritásra Fotó: Bielik István - Origo

Az alapvetően belpolitikai indíttatású tegnapi hollandiai fejlemények mindenesetre fájdalmasan emlékeztetnek bennünket arra, hogy szűklátókörű, Európa-ellenes, idegengyűlölő populista politikusok és nézetek

hazánkhoz hasonlóan másutt is jelen vannak Európában –

ha nem is éppen a kormányzatban –, s politikai érdekből bármikor képesek saját nemzetük és az EU jövőjét veszélyeztető politikai akciókra – vélte Szanyi.

Támadás Európa egysége ellen

A népszavazás szervezőinek valódi célja az volt, hogy támadást intézzenek Európa egysége, az európai értékek kiterjesztése ellen - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök a Twitteren közzétett videóüzenetében.

Porosenko hangsúlyozta, hogy mivel a referendum nem kötelező érvényű volt, eredménye "stratégiailag nem jelent akadályt Ukrajna Európába vezető útján".