Valami gond van a Kepler-űrteleszkóppal

Kepler űrtávcső, exobolygó
A NASA Kepler-űrtávcsöve éveken át kereste az exobolygókat. Az űrszonda már nem működik, de a megfigyelési adatokban egyre újabb Naprendszeren kívüli bolygókat találnak a csillagászok
Vágólapra másolva!
Ismeretlen okból „vészhelyzet üzemmódba” kapcsolt a bolygóvadász Kepler-űrtávcső, írja a NASA.
Vágólapra másolva!

Az anomáliára még csütörtökön figyeltek fel az amerikai űrügynökség szakemberei, közvetlenül az előtt, hogy kutatómunka céljából az űreszközt a Tejút centruma felé akarták fordítani. A mérnökök most a Deep Space Network nevű rádióantenna-rendszer segítségével próbálják felvenni a kapcsolatot a Keplerrel, hogy újra normális működésre bírják. A szatellit állapotáról utoljára április 4-én érkezett információ, ami arról árulkodott, hogy a rendszer megfelelően működik.

Vészhelyzet üzemmódba akkor kapcsol az űreszköz, amikor valamilyen komolyabb meghibásodás lép fel. Feladata, hogy védje a szatellitet a további károsodásoktól. Ebben az állapotban a Kepler üzemanyagigénye magasabb, ezért a szakembereknek sietniük kell, ha nem akarják, hogy küldetése veszélybe kerüljön.

A NASA Kepler-űrtávcsöve Forrás: NASA Ames/W. Stenzel

Az űrteleszkóppal folytatott kommunikáció ugyanakkor nem egyszerű: körülbelül 120 millió kilométerre van most a Földtől, így a NASA szerint a rádiójelek küldése és fogadása között eltelt idő 13 percet vesz igénybe. Egyelőre nincs információ arról, hogy a szakemberek sikerrel jártak-e.

A Kepler-űrtávcső 2012-ben fejezte be fő küldetését, amely során közel 5 ezer bolygójelöltet fedezett fel, ezek közül több mint 1000 esetében igazolódott a bolygóstátusz. Misszióját 2014-ben hosszabbították meg, most a K2 küldetés keretében kutat a Naprendszeren túli objektumok után.