A tudás avul el a leggyorsabban

A hónap témája - Müller Péter: Nőpárti vagyok? karrierista nő üzletasszony főnök
Vágólapra másolva!
A jövő vállalatvezetésének sikerreceptjét kutatta múlt héten a Flow Leadership konferencia. A mintegy 250 résztvevővel közösen a meghívott előadók azt járták körbe, hogy hogyan lehet a gyorsan változó körülmények között eredményesen vállalatot vezetni.
Vágólapra másolva!

Egy vezető angol üzleti tanácsadó, Mee-Yan Cheung szerint a vállalatvezetők számára csak a rendszerben történő gondolkodás vezethet célra. A hagyományos vállalati - szervezeti formák leszálló ágba kerültek,

belátható időn belül a mobilitás, a hálózatosodás, a projekt központúság mindent felülír.

A vállalatvezetők jó része még mindig az elemzési készségeket isteníti, pedig az intuíció rohamosan veszi át ezek helyét.

Mint egy zenekar

A jó vezető elismeri az ismeretlen létét. Munkatársaira támaszkodva, az eltérő megközelítésekre, az intuícióra alapozva igyekszik ellensúlyozni azt, hogy ismert tudása határára érkezett.

A munkatársak összehasonlíthatatlanul jobban elkötelezettek azok iránt a vezetők iránt, akik nem tekintik magukat tévedhetetlennek,

és nem gondolják, hogy csakis ők rendelkeznének az összes tudással. Itay Talgam, izraeli karmester a klasszikus zenekarok dirigálásához hasonlította a vállalatvezetők működését. A karmesteri módszerek elemzésével három eltérő típusú vezetőt különböztetett meg. Az egyik puszta eszközöknek, a másik önálló szakembereknek, a harmadik pedig gondolkodó, érző embereknek tekinti a munkatársait. A sikeres vezető a különböző vezetői megközelítések közül az adott helyzethez alkalmazkodva merít.

Reális pozitív önbecsülés kell

Végül Pál Feri atya a személyes boldogságkeresésre helyezte a hangsúlyt. Meglátása szerint a külső világ, a közösségi média folyamatosan egy olyan képet sugároz, amelyben magunkat kevesebbnek látjuk. Senkinek sem szabad kegyetlennek lennie önmagához: mindenkinek érdemes elfogadónak lenni és tisztában lenni saját értékeivel.

A tökéletességet nem lehet elérni, az "elég jó" kell hogy legyen a mérce.

Márpedig a megfelelő döntések meghozatalának alapja a reális pozitív önbecsülé. Így a döntéseken sem érdemes utólag bánkódni. „Ha miénk a világ legjobb mobiltelefonja, attól még nem szabad rosszul éreznünk magunkat, hogy nem sokra rá egy még újabb modellel rukkol elő ugyanaz a gyártó. Ettől mi még akkor jól döntöttünk"- mondta Feri atya.