Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tanársztrájk: egy kerekasztal mind felett

Galló Istvánné
Budapest, 2016. április 11. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke (j) a tárca és a Pedagógusok Sztrájkbizottsága képviselőinek tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2016. április 11-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Patthelyzet alakult ki az április 15-ei figyelmeztető tanársztrájk szervezői és a kormány között. A minisztérium csak a köznevelési kerekasztal keretein belül tudja elképzelni a tárgyalásokat, a pedagógusok viszont mindent elfogadnának, csak azt nem. A kormány eközben kezdhet készülődni az április 20-ai, egynapos munkabeszüntetésre is. Pukli Istvánt újra támadják, de a Teleki Blanka Gimnázium kiállt mellette.
Vágólapra másolva!

Két nap van még hátra a pedagógusok április 15-ére meghirdetett, kétórás figyelmeztető sztrájkjáig, de

egyelőre semmi esély

arra, hogy megoldódjon a kormány és a tanárok közötti patthelyzet. A helyzet reménytelenségét mutatja, hogy a követelések megbeszéléséig még el sem jutottak, a vita ugyanis egyelőre a tárgyalás helyszínéről folyik.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke többször tárgyalt a kormánnyal Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy kerekasztal mind felett

A patthelyzet április elején kezdődött, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma sztrájkegyeztetésre hívta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét. Amikor azonban a pedagógusok megérkeztek,

a köznevelési kerekasztal ülésén találták magukat.

Ezt ők nem fogadták el, hiszen a kerekasztalon nemcsak a kormány, hanem civil szervezetek is részt vettek, akikre a PDSZ szerint nem tartoznak a tárgyalások.

A tárgyalás elmaradt

A szakszervezet és a vele együtt sztrájkot hirdető Civil Közoktatási Platform hiába ajánlott új helyszínt és időpontot, a kormány képviselői nem mentek el rá – nem véletlenül. Az Emmi továbbra is a kerekasztalhoz várja a szervezetet.

„A kormány a Köznevelési Kerekasztal megalakulása, február eleje óta várja a pedagógus-szakszervezeteket a tárgyalóasztalhoz, a PDSZ ezen csak egy alkalommal vett részt. A kormány képviselője kész volt a PDSZ-szel való tárgyalások megkezdésére, a PDSZ helyszínvita miatt ezt nem fogadta el, így a tárgyalás elmaradt” – írta az Origo kérdésére a köznevelési államtitkárság.

Palkovics László államtitkár mindenkit a köznevelési kerekasztalhoz vár Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Fekete szalag és kockás kör

Minden jel arra mutat tehát, hogy április 15-én a tanárok megtartják kétórás figyelmeztető sztrájkjukat, és a szimbólumok sem fognak változni.

„Arra kérünk mindenkit, hogy a nyomásgyakorlás érdekében használják az eddigi jelképeket, alakítsanak ki helyi szinten kockás köröket, és tűzzenek ki fekete szalagot az iskolákra” – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője.

Mendrey László, a PDSZ elnöke még messzebb ment. Ő úgy fogalmazott, hogy a sztrájkot a kormány provokálta ki.

– mondta az érdekképviseleti vezető.

Támadják Pukli Istvánt

A keddi sajtótájékoztatón nem vett részt Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója, akit az elmúlt hetekben többen is támadtak közéleti szerepvállalásáért. A Magyar Idők a múlt héten azt írta, hogy Bereczky Csongor, az iskola egyik tanára Pukli közéleti szerepvállalása miatt hagyta ott osztályát és a Telekit. Az osztályfőnök szerint az igazgató meg is zsarolta.

Pukli István tagadja az ellene folyó támadásokat Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az iskolaigazgató máshogy emlékezett a történtekre. „Azt mondta, ha nem lépek vissza a Tanítanék mozgalom éléről, majd ő megy el” – mondta korábban az Origónak Pukli.

Az Origónak több forrásból is azt mondták, Pukli István szándékosan húzódott kicsit hátra a közéletből, és inkább igazgatói feladataira és a közelgő érettségire koncentrál. A Teleki Blanka Gimnázium tantestülete hétfőn

közleményben állt ki az igazgató mellett.

Mint írták, az egykori kollégák magánvéleményükkel megsértették az iskolában becsülettel dolgozó tanárokat.

Pukli István az Origónak tagadta, hogy újabb hat tanár lázadt volna fel ellene hétfőn. Hozzátette: a pénteki figyelmeztető sztrájkon hivatalból ő nem vehet részt, viszont valószínűleg felügyelőként követi majd az eseményeket.

Készülődnek huszadikára is

Mindeközben készülődik a sztrájkra a Pedagógusok Szakszervezete is, ők egy egész napos munkabeszüntetést hirdettek április 20-ára. Már többször is tárgyaltak a kormánnyal, de sok kérdésben még mindig nem sikerült megegyezniük.

Március végén a tanárok egyórás polgári engedetlenségi megmozdulást tartottak Fotó: Marton Szilvia - Origo

A PSZ négy pontban határozta meg követeléseit: ezek közé tartozik a Klik átszervezése, a pedagógusok 22 órás kötelező óraszáma, a munkát segítő asszisztensek többletjuttatása és a minőségi bérpótlék bevezetése. Mivel Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke szerint ezekben még mindig nem történt előrelépés, minden bizonnyal megtartják az április 20-ai sztrájkot.

A kormánnyal még abban is meg kell egyezniük,

milyen alapvető szolgáltatásokat biztosítsanak az iskolákban a munkabeszüntetés idejére.

Galló Istvánné azt javasolta, hogy erről csak az után szülessen döntés, hogy kiderült, körülbelül hány tanulót érint a döntés. Ha ez megtörtént, akkor dönthetnek a személy- és vagyonvédelem, a gyermekfelügyelet és az étkeztetés kérdéséről.

Egy hete még arról volt szó, hogy a különböző szakszervezetek együttes erővel sztrájkolnak majd, de végül úgy döntöttek, hogy bár támogatják egymás erőfeszítéseit, mindkét munkabeszüntetést megtartják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről