Lázár már megfizetett, mert nem állt be Orbán mögé

A 33. Kormányinfót Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tartja.
Vágólapra másolva!
Noha a boltzár eltörlését nem támogató Lázár János lemondása a miniszter állítása szerint szóba sem került közte és Orbán Viktor között, hiszen megállapodtak, hogy távol maradhat a voksolástól, pénzbírságot azért fizetnie kellett – árulta el Lázár János az Origo kérdésére. 
Vágólapra másolva!

Fizetnie mindenkinek kell – mondta sejtelmesen Lázár János az Origónak arra a kérdésre, miként lehetséges, hogy bár egyfajta felmentést kapott Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy meggyőződését – miszerint ellenzi a vasárnapi munkavégzést – kifejezhesse a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló parlamenti választáson, mégis kellett fizetnie "büntetéspénzt".

Már befizette a büntetést

Már be is fizettem a 100 ezer forintot – árulta el az Origo kérdésére Lázár János, utalva arra, hogy több fideszes politikust pénzbüntetésre ítéltek a frakcióban az után, hogy a vasárnapi boltzár eltörlését célzó kormányjavaslat keddi szavazásán megbomlott az Orbán Viktor által megkövetelt fegyelem, és többen is nemmel szavaztak, vagy tüntetőleg távol maradtak a voksolástól.

Lázár János miniszter már befizette a 100 ezer forintos pénzbírságot Fotó: Polyák Attila - Origo

Mint arról az Origo beszámolt, az Országgyűlés 163 igen, 2 nem és 11 tartózkodó szavazattal eltörölte az alig több, mint egy évet élt, a köztudatba vasárnapi boltzárként beépült szabályozást. Lázár János és Balog Zoltán miniszterek nem szavaztak. Erőteljesebb elutasítás volt Szatmáry Kristóf és Harrach Péter "nem" voksa, bár a KDNP frakcióvezetője csak tartózkodni akart.

Vasszigort várt el Orbán

Az Origo írta meg, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői kormányülésen egyértelművé tette: sem minisztereitől, sem a Fidesz-frakció tagjaitól

nem tűri el, hogy akár csak tartózkodjanak a boltzár eltörléséről szóló parlamenti szavazásnál:

mindenkinek támogatnia kell a kormány döntését.

Az Origo információi szerint az is elhangzott: az állását kockáztatja az a fideszes miniszter, aki kormánytagként nem támogatja a kabinet javaslatát. A szigor nem vonatkozott ugyanakkor a KDNP-s miniszterekre, sem pedig a kereszténydemokrata képviselőcsoport tagjaira.

Semjén Zsolt és Orbán Viktor a boltzár eltörléséről szóló javaslat szavazása előtt Forrás: MTI/Kovács Attila

A KDNP be is jelentette, hogy tartózkodnak a szavazásnál. Így tett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a párt elnöke is. A kormányfői elvárást kereszténydemokrata létére nagyon komolyan vette Seszták Miklós fejlesztési és Simicskó István honvédelmi miniszter, akik végül igennel voksoltak.

Engedmény és büntetés

A szavazás után az Origo próbálta kideríteni, mit érdemel Orbán Viktor szerint az, aki szembement a kormányfői akarattal, és – így vagy úgy – nem támogatta a kormány javaslatát. Válaszában a miniszterelnök előzetes elvárására vonatkozó értesülést nem cáfolta Havasi Bertalan, de Orbán sajtófőnöke nem tért ki arra sem, milyen büntetés vár a nemmel szavazó Szatmáry Kristófra.

Nem volt egységes a szavazásnál a Fidesz-frakció Forrás: MTI/Kovács Tamás

Közlékenyebb volt később Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, aki szerint

Szatmáry semmilyen retorzióval nem kell számoljon, mert egyedi engedélyt kapott Orbán Viktortól,

hogy nemmel szavazzon. A frakcióvezető azt is elmondta, mivel a képviselőcsoportban kötelező szavazást rendeltek el, az, aki igazolatlanul volt távol, büntetésre számíthat.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is távolmaradásával demonstrált Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nekik 100 ezer forinttal kell támogatniuk egy jótékonysági szervezetet. Utóbb a Fidesz-frakció az Origo kérdésére közölte: négy képviselő nem jelezte előre távolmaradási szándékát, ezért nekik a Kósa által említett 100-100 ezer forintot a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számára kell felajánlaniuk. Ezt tette meg Lázár János, és valószínűleg azóta már Balog Zoltán is.

Politikai vereség Lázárnak

A szavazástól való távolmaradásáról a szokásos, csütörtöki Kormányinfón is beszélt. Mint az Origo beszámolt róla, azt mondta, a KDNP-s képviselőkkel közösen úgy gondolta, hogy a vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap.

– fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: nem beszélt arról Orbán Viktorral, hogy le kellene mondani a szavazás miatt, főleg az után, hogy

már a hétfői kormányülésen jelezte Balog Zoltánnal együtt, hogy nem ért egyet a döntéssel,

a miniszterelnökkel pedig ezután megbeszélték, hogy az iránta való lojalitásból inkább nem szavaznak.

Nem árulta el, miről beszélgettek az otthonában a miniszterelnökkel Forrás: MTI/Kovács Attila

Azt Lázár nem árulta el, hogy a szavazási magatartása szóba került-e Orbán és közte, amikor a kormányfő szerdán este Hódmezővásárhelyen a családjánál vendégeskedett: ott vacsorázott, és ott is aludt. Lázár megjegyezte:

Többször volt már hasonló eset, de nem kívánok erről részleteket elárulni."