Snowdent hibáztatják a terroristák titkosítása miatt

Edward Snowden
Former US intelligence contractor and whistle blower Edward Snowden is pictured speaking on the phone within an interview with Swedish daily newspaper Dagens Nyheter, in Moscow on October 21, 2015. AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN == SWEDEN OUT , NORWAY OUT , DENMARK OUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE == MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN " == / AFP / DAGENS NYHETER / LOTTA HARDELIN
Vágólapra másolva!
Az amerikai hírszerzés feje szerint a terroristák által is használt titkosítási eszközök fejlődése hét évvel gyorsult fel Edward Snowdennek, az amerikai lehallgatási botrány kirobbantójának köszönhetően.
Vágólapra másolva!

James Clapper, az amerikai hírszerzési ügynökségeket összefogó szervezet (DNI) vezetője szerint az Edward Snowden által kirobbantott lehallgatási botrány után hihetetlenül felgyorsult a titkosított eszközök fejlődése és alkalmazása.

Hét évvel gyorsította fel a titkosítás fejlődését Edward Snowden Forrás: AFP/Lotta Hardelin

Clapper szerint a kiszivárogtatott dokumentumok által részletesen megismerhetők voltak a kormány módszerei. A titkosítási eszközök fejlődése

körülbelül hét évvel gyorsult fel ahhoz képest, amire az NSA számított.

Ezzel együtt a terroristákról való adatgyűjtés is kevésbé hatékony, és negatív hatással van a hírszerzés munkájára.

Snowden Twitteren reagált Clapper gondolatára: „Erre vagyok legbüszkébb azon dolgok közül, amikkel eddig vádoltak.”

Snowden ügyvédjei múlt hét pénteken közölték, hogy a férfi bepereli Norvégiát, ha a kormány nem garantálja, hogy átvehet egy kitüntetést Olsóban. Ügyvédjei aggódnak, hogy a CIA egykori alkalmazottját a norvégok kiadják az Egyesült Államoknak, ha az ország területére teszi a lábát.

Snowden 2013 májusában menekült el az Egyesült Államokból, és jelenleg Oroszországban él.