Több robbantással öltek meg síitákat Irakban

Vágólapra másolva!
Tizennégy ember meghalt és többtucatnyian megsebesültek hétfőn Bagdadban és külvárosaiban elkövetett pokolgépes támadásokban. Az áldozatok többsége síita zarándok.
Vágólapra másolva!

Három helyszínen is merényleteket követtek el Irakban, azokon a helyeken, ahol síita zarándokok tartózkodtak a robbanás pillanatában. A legnagyobb robbanást egy gépkocsiba rejtett pokolgép okozta Bagdad déli Szadíja negyedében.

Itt 11-en haltak meg, és harmincan megsebesültek.

Többen közülük zarándokok voltak, akik a főváros észak részén lévő Kadimíja szentélyhez igyekeztek, ahol Mussza al-Kadím imám, Mohamed unokájának sírja található. Egyes hírek szerint öngyilkos merénylő robbantotta fel magát autójában, mások szerint távirányított pokolgép lépett működésbe, amikor elhaladtak a gépkocsi mellett síita zarándokok.

A másik pokolgépes támadás a Bagdadtól 25 kilométerre északra lévő Tarmíja elővárosban történt, ott ketten haltak meg és hatan megsebesültek. Út mentén elhelyezett pokolgép lépett működésbe a fővárostól 30 kilométerre délre fekvő Halísza városában, és kioltotta egy ember életét, kettőt pedig megsebesített.

Egyelőre senki sem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként,

de az ilyen, síiták elleni támadásokat általában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet emberei hajtják végre.

Szombaton Szadíja városnegyedben legalább 24 ember meghalt és 39-en megsebesültek hasonló módon elkövetett robbantásos merényletben. Másnap, vasárnap 32-en haltak meg és 75-en megsebesültek két gépkocsiba rejtett pokolgép detonációjában Irak déli Szamáva városában.

Szombaton több száz síita tüntető hatolt be Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónába. Azért tüntettek, mert az iraki parlament nem szavazott meg semmiféle "tisztán technokrata" kormányt. Többen megsérültek, egy képviselőt is megvertek. A tüntetőket levegőbe leadott lövésekkel, könnygázzal próbálták feloszlatni a biztonsági erők.