Ismét külföldről támadják a kormányzati oldalt

Vágólapra másolva!
Egy hónappal az első túrterheléses támadás után ismét a kormányzati hálózatot próbálják elérhetetlenné tenni külföldi hackerek.
Vágólapra másolva!

Május 3-án, az esti órákban a Kormány.hu portált több hullámban és

több mint hat órán keresztül külföldi gépekről módszeres támadás érte.

A támadások több tekintetben hasonlítottak az április 1-jén tapasztaltakhoz – fogalmazott a Belügyminisztérium közleményében.

"Az intézkedéseknek és az alkalmazott védelmi rendszereknek köszönhetően

azonban nem sokkal ezelőtt újabb támadás kezdődött.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító informatikai rendszereket és ezáltal a magyar emberek biztonságát. Az érintett kormányzati szervek – a legmagasabb szintű biztonsági eljárásoknak eleget téve – felkészültek a további támadások kivédésére."

Egy hónapja kezdődött

Április 1-én kezdték külföldről támadni a kormányzati informatikai hálózatot.

Egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a hálózatot,

akkor a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapját is elérhetetlenné tették.

Az ismeretlen hackerek a kormányzati hálózat nyilvános pontjait vették támadás alá. Több hullámban, ezres nagyságrendben úgynevezett túlterheléses támadást (DDoS) hajtottak végre a vélhetően külföldi elkövetők.

Nem lesz meg az elkövető?

Túrterheléses támadást már több ország és nemzetközi szervezet elszenvedett. Ezen tapasztalatok alapján, ha valóban külföldi elkövetők támadták a magyar oldalakat is, akkor kicsi a valószínűsége, hogy meglesz az elkövető – nyilatkozta akkor az Origónak Krasznay Csaba, a BalaBit termékmenedzsere.

A szakértő szerint egy túlterheléses támadásnak számos célja lehet:

  • bebizonyítani az adott szervezet alkalmatlanságát,
  • zsarolás: bejelentkezni az adott oldal üzemeltetőjéhez, és közölni, hogy bizonyos összegért cserébe leállnak a támadással,
  • erőforrások lefoglalása: miközben a szakemberek a támadás elhárításán dolgoznak, a háttérben, csendben végre lehet hajtani például egy adatlopást.

Egy támadást könnyű elhárítani, de egy túrterheléses támadásnak mindig két-három hulláma van. Ha egy szolgáltatást hamar sikerül helyreállítani, nem biztos, hogy a támadó elérte a célját. Ha kiterjedtebb, nagyobb szereplőről - kormányzati oldalak, szolgáltatók - beszélünk, könnyen lehet találni új célpontot.

"A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy egy-két hétnél tovább nincs értelme fenntartani a folyamatos támadást.

Annyi idő alatt általában eléri a célját az elkövető"

– mondta Krasznay Csaba.