Megrepedt az űrállomás egyik ablaka

ISS, lyuk
A lyuk a kupolamodulban található, és 7 milliméter átmérőjű
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Űrállomás személyzete biztosan nem aludt túl nyugodtan az éjszaka: egy repedés jelent meg az ISS egyik ablakán, amelyet Tim Peake asztronauta le is fotózott. Szerencsére az ablakok több rétegből állnak, így aggodalomra nincs ok – ennek ellenére elég ijesztő lehetett észrevenni a hibát.
Vágólapra másolva!

Tim Peake, az Európai Űrügynökség asztronautája valószínűleg eléggé megijedt, amikor meglátta ezt a repedést az ISS egyik ablakán. A sérülést egy, az ablaknak nekirepülő űrszemét okozta, de szerencsére nem kell aggódni, mivel az ablakok több, vastag rétegből állnak.

Az űrszemét ütötte sérülés a kupolamodulban található, és 7 milliméter átmérőjű Forrás: ESA

A repedés nagyjából hét milliméter széles, és a kupolamodul egyik ablakán található. Peake a képhez azt is hozzáfűzte, hogy gyakran kérdezik tőle: ütközik-e az űrállomás űrszeméttel. A válasz most már egyértelmű: elég gyakran, és van olyan, amely nyomot is hagy a külső falon.

Az űrszemét valószínűleg valamiféle fémhulladék lehetett, és

kisebb volt, mint néhány ezred milliméter.

Ez felhívja a figyelmet arra, hogy az egyre növekvő mennyiségű űrszemét ellen tényleg tennünk kellene valamit, mielőtt nagyobb katasztrófa történik - ha egy ilyen apró tárgy ilyen komoly sérülést képes okozni, egy nagyobb darab akár az egész ISS legénységét veszélyeztetheti.