Kaotikus volt a pixeljátszótér, de élveztük

pixelcon peach
Peach hercegnő és Mario életnagyságban
Vágólapra másolva!
Az Insert Coin Egyesület harmadszorra rendezte meg hétvégén a Pixelcont, mi pedig örömmel vetettük bele magunkat a retrókonzolok forgatagába. Ezúttal sokkal nagyobb helyen, sokkal több dologgal kedveskedtek a szervezők, ám ezzel kemény fába vágták a fejszéjüket.
Vágólapra másolva!

A magyar játékos rendezvények közt különleges színfoltnak számít a Pixelcon: nem csak azért, mert az alulról szerveződő, rendkívül fiatalnak számító Insert Coin Egyesület rendezi, hanem mert a gamer kultúra megőrzését tűzi ki célul. Azoknak, akiknek korukból kifolyólag még nem voltak a kezük alatt Commodore, vagy a különféle régi Nintendo-kütyük, remek alkalom a pótlásra.

Május 14-én már harmadik alkalommal rendezték meg a Pixelcont, még magasabb fokozatra kapcsolva.

A helyszín most a Dürer Kert volt, ahol két terem adott helyet a játékosoknak.

Ezúttal nem lehetett panasz a zsúfoltságra, mint a tavalyi, Müsziben tartott első két rendezvényen. Másrészt a korábbiaknál még több program és annál is több kütyü várta a látogatókat.

Üdv a pixelparadicsomban

A rendezvény délután kettőkor kezdődött, és aki fél három körül indult volna útnak, annak kedvét szeghette, hogy leszakadt az ég – bár tudjuk, hogy egy gémernek mindegy milyen idő van, játszani mindig lehet.

Akik időben bekuckóztak a retróteremnek berendezett középső terembe, azok mindent találtak, ami szem-szájnak ingere. Az asztalokat megtömték a remek állapotban lévő retrókonzolokkal, bárki újraélhette,

milyen nyüstölni egy Sega Mega Drive-ot, egy NES-t,

vagy annak olcsóbb, csak „sárga kazettásként” emlegetett mását. A régi lanpartik hangulatát a Quake 3 Arena és a Doom 2 hozta vissza. A kicsik láthatták, hogyan is fest valójában egy ZX Spectrum, vagy Amiga, de lekaparhatatlanok voltak a Nintendo GameCube-ról is. A terem szélén felállított árkádgépek pedig valódi gyöngyszemei voltak a forgatagnak.

Szerencsére aki betévedt, annak nem kellett hosszú ideig várnia, pár percen belül biztos letudott ülni valamilyen gép elé, hogy teljesen elvarázsolódjon.

A Sega-kazettákat látva megdobbant a szív Forrás: Origo
Az árkádgépek még ma is vagánynak számítanak Forrás: Origo
A kicsiket elvarázsolta a Gamecube Forrás: Sáránszki Mihály

Gémernek lenni menő

Aki egy idő után megunta a nosztalgiabarlangot, a nagyteremben lelhetett újabb mókára, zsákmányra, és modernebb darabokra. Kaptás Andrással, a rendezvény szervezőjével és az Insert Coin Egyesület alapítójával folytatott beszélgetésünk során is felmerült, hogy a játékosoknak mennyire fontos a „fanservice”,

aminek köszönhetően azt érezhetik, hogy játszani menő.

Épp ezért volt kézművessarok, pixelart gyöngydíszek, és még egy geekmintákat festő körmöst is meghívtak a lányok kedvéért. A Bitshop asztalánál ismét megcsodálhattuk a barkácsolt billenyűzetgyűrűket, RAM-kulcstartókat. És természetesen volt geekbörze apróságokkal, könyvekkel, játékokkal.

Billentyűzetből készült gyűrűk, kulcstartók és ötletes kütyük a Bitshop asztalánál Forrás: Origo

A Possible Games stúdió egy kis jövőt is csempészett a felhozatalba, standjuknál belekukucskálhattak a játékosok a virtuális valóságba egy Samsung Gear VR-ral, vagy Google Cardboarddal.

A Possible Games standjánál a virtuális valóságba is bekukkanthattunk Forrás: Origo

A játékos kultúra más részeire is jutott figyelem, a hangulatot a cosplayesek emelték, bár kevesen öltöztek jelmezbe. A forgatagban bele lehetett botlani Peach hercegnőbe, Sonya Blade-be, vagy a Fallout túlélőibe.

A Fallout 4 túlélője (Nagy Tamás) volt a játékos zsűri kedvence Forrás: Husz Adrián
Peach hercegnő és Mario életnagyságban Forrás: Husz Adrián

Ami már magában megérte volna az 1500 forintos belépő árát, az esti koncertek voltak - ekkora már kevesen maradtak a helyszínen. Pedig a magyar SIDnify, a svéd Dunderpatrullen, és a magát földönkívüli entitásként aposztrofáló Real Giana Brothers játszott a játékosok ínyére való chipzenét, synthwave, 8bit, nintendocore hatásokkal leöntve.

Látványos koncertet nyomott a Real Giana Brothers Forrás: Sáránszki Mihály

Press Continue

Volt hát látnivaló bőven, ám már mikor az ajtón beléptünk, hamar szembeötlött a rendezvény gyenge pontja: a szervezés. Nem volt egy fix menetrend, így a csodaországba csöppenő emberlánya-fia nem tudta, hogy mikor és mi vár rá. Pedig voltak különféle versenyek, tombola, pár előadás,

ám sajnos ezek sem valósultak meg maradéktalanul.

András szerint a készülődés nagy részét maga a rengeteg kütyü kipakolása és beüzemeltetése vette el, így emberi erőforrás híján már csak kevés idő jutott a programok rendbeszedésére,

mégis csak egy hobbiegyesületről van szó.

Többek közt ezért nem volt most kerekasztal beszélgetés sem, ami korábban érdekes része volt a programnak. A standup fellépésen, a Doom versenyen, és az Elektor Kalandor versenyen is előbújt a technika ördöge, így volt, ami végül elmaradt.

Nem csak a nagy hely miatt volt szellősebb a légtér, a 800 jegynek mintegy harmada kelt el. Ebben közrejátszhatott az is, hogy ugyanezen a napon a szélesebb játékostömegnek szóló PlayIT debreceni eseménye, valamint a demoscene réteget megcélzó QBparty is éppen zajlott.

Az Insert Coin azonban nem adja fel:

a tervek szerint novemberben ismét számíthatunk egy következő Pixelconra.

Úgy éreztem, hogy az egyesület túl nagyot markolt, és nagy feladatot vállalt ennyi mindennel. De a koncepció működik, már csak a szervezésen kell picit javítani - és még több gamernek elmenni.