Sokkal több helyen lehet kempingezni Magyarországon

kemping család szabadidő hétvége
Vágólapra másolva!
Nőtt a szálláshely-szolgáltató cégek száma Magyarországon, különösen a kempingeké, 10 százalékkal. 2016 első negyedévében 10 százalékkal több külföldi és 12 százalékkal több belföldi vendég szállt meg a szálláshelyeken. A magyarok az első negyedévben hárommilliárd forintot költöttek Szép-kártyáról, a szállodák szállásdíjbevételeinek 56 százaléka Szép-kártyáról származott.
Vágólapra másolva!

Évről évre növekszik a szálláshely-szolgáltatásból élő vállalkozások száma Magyarországon, írja elemzésében a Bisnode elemző cég. Az elmúlt 12 hónapban ezen a területen működő cégek átlagos száma 3,5 százalékkal 2769-re bővült, holott a 2015. márciust megelőző egyéves időszakban még 4,2 százalékos átlagos cégszámemelkedés jellemezte a piacot. A szektor erős szezonalitást mutat, a legnépszerűbb nyári hónapokban csaknem ezerrel több cég foglalkozik ezzel a tevékenységgel, mint az év többi részében.

Több a kemping

A szálláshely-szolgáltató cégek között a legnagyobb számban továbbra is szállodákkal és panziókkal találkozhatunk az országban, bár dominanciájuk minimálisan visszaesett az elmúlt pár évben. Mindkét szállástípus közel azonos darabszámmal képviselteti magát, őket követik jócskán lemaradva a turista- és ifjúsági szállók, illetve az üdülőházak, végül legkisebb számban kempingek működnek.

Előző év márciusához képest egyedül a panziók száma csökkent,

igaz, kevesebb mint 2 százalékkal. Százalékosan a legnagyobb növekedést a kempingek 10,42 százalékos növekedéssel tudhatták magukénak.

Több a kemping Magyarországon Forrás:Dreamstime

Több a külföldi

2015 első negyedévéhez képest 9,6 százalékkal több külföldi vendég szállt meg Magyarországon. Ez a növekedés biztató az év fennmaradó hónapjaira nézve, még akkor is, ha kissé elmarad a korábbi 10,9 százalékos növekedéstől. Talán még ennél is jobb hír, hogy a belföldi vendégek száma is növekedett, 11,8 százalékkal, ami jelentős javulásnak számít, hiszen 2014 és 2015 első három hónapja között még csak 8,4 százalékos emelkedést figyelhettünk meg.

Több a brit

Magyarország elsősorban az európai nációk körében közkedvelt úti cél, ugyanis a külföldi látogatók által Magyarországon töltött éjszakák 84 százalékát európai országok polgárai töltik itt. Különös népszerűségnek örvendünk a német, egyesült királyságbeli és osztrák turisták között, de gyakran megszállnak olasz, cseh, orosz és román állampolgárok is hazánkban.

Az Egyesült Királyság lakóinak érdeklődése az elmúlt két évben nőtt meg jelentősen,

csaknem 60 ezer éjszakával többet töltöttek nálunk az első negyedévben, mint 2014-ben. Hasonlóan látványos növekedés jellemezte a szlovák és cseh utazók itt-tartózkodását, több mint 31, illetve 35 ezer éjszakával tovább maradtak most, mint két évvel ezelőtt.

Az első negyedév legkedveltebb úti céljai a külföldiek körében továbbra is a főváros, több mint 1,4 millió vendégéjszakával, ezt követi a Nyugat-Dunántúl, 273 ezer vendégéjszakával, és a Balaton 154 ezer vendégéjszakával. A magyarok körében a Balaton vezeti a népszerűségi listát 397 ezer vendégéjszakával, megelőzve Észak-Magyarország és a Nyugat-Dunántúl 336 ezres és 273 ezres számait. A magyarok körében népszerű még az észak- és dél-alföldi régió és Budapest is.

Több a munkahely

Nemcsak a vendégszám, de a szállodákban és egyéb szálláshelyeken dolgozók száma is növekedett. Míg 2014-ben átlagosan valamivel több, mint 21 500 főnek jelentett megélhetést ez a szakma, addig 2015-ben már 25 000 felett volt az alkalmazottak száma, ami 16 százalékos növekedést jelent a foglalkoztatásban. Az első negyedéves információk alapján pedig várhatóan 2016-ban tovább bővül majd a foglalkoztatottak köre ezen a területen. A legnagyobb foglalkoztatók a Danubius Zrt., a Hunguest Hotels Zrt. és az Accor-Pannonia Hotels Zrt. voltak.

Több a pénz Szép-kártyáról

Az év első három hónapjában már több mint 3 milliárd 48 millió forint értékben használtak Szép-kártyát fizetőeszközként, ami 24 százalékkal magasabb, mint a 2015 első negyedévében így elköltött összeg. A növekvő kártyahasználat ellenére május elején még mindig 2,1 milliárd forint 2014-es feltöltésből származó juttatás várt felhasználásra.

Az eddig elköltött összeg több mint 91 százaléka szállodákban történt, további 6 százalékot pedig panziók kaptak.

A Szép-kártyával fizetett szállásdíj a szállodák teljes szállásdíjbevételének 56, míg a panziók esetében 43 százalékot tett ki.