Párizsban igenis van ingyen ebéd

Louis-Xavier Leca, a Le Carillon mozgalom alapítója
Vágólapra másolva!
A francia főváros éttermeiben külön matricával jelölik azokat helyeket, ahol a hajléktalanok és más rászorulók ingyen ehetnek, ihatnak, hajat vágathatnak. Magyar példa is van már. 
Vágólapra másolva!

A párizsiak hajléktalanokkal való viszonya mindig is más volt: ezért nem csoda, hogy most új civil mozgalom indult, amely ingyen szolgáltatásokat segíti a rászorulókat. Pár évvel ezelőtt az interneten terjedt el a felfüggesztett kávé ötlete, amelynek segítségével azok, akik megengedhetik maguknak, előre kifizetik a rászorulók meleg italát. Annak idején magyar csatlakozók is akadtak, de egy origós videó riport tanúsága szerint a mozgalom itthon nem tudott igazán megerősödni.

Vigyázó szemetek

A párizsi kisvállalkozások most a közösségi médiától teljesen függetlenül új kezdeményezést indítottak el. A Louis-Xavier Leca helyi lakos által tavaly novemberben kitalált Le Carillon projekt viszont az enni- és innivalónál jóval szélesebb körű szolgáltatásokat szeretne nyújtani a szükségben lévőknek.

A kezdeményezéshez csatlakozó üzletek

matricával jelzik a bejáratnál, hogy aki rászorul, mit kaphat az adott boltban fizetés nélkül.

Eddig mintegy 70 vállalkozás döntött úgy, hogy vizet, ételt, vécéhasználatot vagy akár hajvágást biztosít például a hajléktalanoknak. A Les poireaux de Marguerite nevű, 11. kerületi piacon a telefont is lehet ingyen használni és ételmelegítésre is van lehetőség, a szomszédos kávéházban emailt küldhetnek és feltölthetik a telefonjukat.

Louis-Xavier Leca, a Le Carillon mozgalom alapítója Forrás: Louis-Xavier Leca/Le Carillon

Párizsra vessétek

Párizsban folyamatosan növekszik a hajléktalanok száma, ami komoly gondot okoz a kormányzat számára. A franciák azonban mindig is egyfajta tisztelettel néztek a rendszeren kívül élőkre, a clochard, csavargó komoly romantikus múlttal rendelkezik. Az új mozgalom alapítója szerint a vállalkozások is segíteni szeretnének, de eddig nem tudták, hogyan érjék el a rászorulókat. Lecáék tisztában vannak vele, hogy

a hajléktalanok számára még így is nehéz segítséget kérni, de úgy látják, szép lassan kialakulnak a megfelelő kapcsolatok.

Hasonló kezdeményezésre Magyarországon is van példa, ha nem is túl sok. Szegeden a Lipóti pékségben a nyári szünet alatt ingyen ehettek a rászoruló gyerekek, a szentesi Lipóti pedig zárás után kedves csomagokban hagyja az ajtó előtt a maradék péksüteményt és joghurtot.