Egymást védenék a könyvkiadók

2016.06.10.
Ünnepi könyvhét Vörösnarty tér
Vágólapra másolva!
Szolidaritási alapot hoz létre a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), hogy megsegítse azokat a több száz millió forintos büntetéssel fenyegetett könyvkiadókat, amelyek szerintük a nem megfelelő adózási szabályozás áldozatai.
Vágólapra másolva!

Ezt a szervezet elnöke, Kocsis András Sándor jelentette be mai sajtótájékoztatóján. Jelenleg 16 kiadó - köztük a Kossuth, az Osiris, a Pagony, az Agave és az Athenaeum - áll vizsgálat alatt, mert az önkormányzati adóhatóságok szerint az iparűzési adóalap megállapításakor

hibásan könyvelték szolgáltatás helyett termékként a kiadott könyveket.

A kiróható büntetés összesen meghaladhatja a 350 millió forintot is, a jövőben pedig még több könyvkiadó ellen indulhat eljárás.

Nem mindegy, hogy termék vagy szolgáltatás

Kocsis András Sándor elmondta, hogy Pankucsi Zoltán adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár szerint a kiadóknak nem termékként, hanem szolgáltatásként kell adóznia a nyomdáktól átvett könyvek után.

Az MKKE viszont nem ért egyet ezzel az állásfoglalással, mert az elnök szerint többek között az általános forgalmi adóról rendelkező törvényből is azt következik, hogy a könyv termék. Az, hogy a könyvet terméknek vagy szolgáltatásnak tekintik, azért lényeges, mert az utóbbi esetben a kiadó nem vonhatja le az iparűzési adóalapból a nyomdai költségeket.

Az egész szakmát féltik

Kocsis András Sándor szerint a könyvszakma "abszolút jogkövető" és jogkövető is szeretne maradni, de

Az MKKE ezért azt szeretné elérni, hogy függesszék fel az egyébként is nehéz helyzetben lévő kiadók elleni vizsgálatokat, és

pontosítsák a könyvkiadásra vonatkozó jogszabályokat.

A szervezet elnöke elmondta, hogy amennyiben a helyzet nem javul, a strasbourgi bírósághoz fordulnak.

Horváth Csaba, a Nyomda- és Papíripari Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón a lehetséges következményekről is beszélt. Ha a kiadóknak többletköltség lesz a szolgáltatásként megfizetett iparűzési adó,

az olvasók is drágábban juthatnak a könyvekhez.

Emellett szerinte hatalmas károkat okozna a magyar nyomdaiparnak, ha a kiadók kényszerűségből olyan külföldi nyomdáktól rendelnék meg a könyveket, ahol lényegesen kevesebb adót kellene fizetniük utánuk.