Esterházy Péterre csak a szövegeivel lehet emlékezni

Esterházy Péter
Budapest, 2016. július 15. Eszterházy Péter könyvei az előző napon elhunyt író emlékére rendezett felolvasóesten a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2016. július 15-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Virrasztókkal telt meg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) péntek este: rengetegen érkeztek az Esterházy Péter tiszteletére rendezett felolvasóestre, hogy saját műveivel emlékezzenek az íróra.
Vágólapra másolva!

A virrasztás este 7 órától volt meghirdetve a múzeum dísztermébe, de már jóval a kezdés előtt képtelenség volt beférni oda. A szervezők készültek a tömegre, így székeket és kivetítőket helyeztek el több teremben is az emeleten, de ekkora érdeklődésre valószínűleg ők sem számítottak. A felolvasás első blokkja alatt folyamatosan nyitották meg az újabb és újabb helyiségeket, hogy legalább állva vagy a földön ülve helyet kaphassanak az emberek. A lépcsőházban és az udvaron is kihangosították az eseményt, így a PIM megtelt Esterházy mások hangján megszólaló gondolataival.

Az eseményt E. Csorba Csilla, a PIM leköszönő igazgatója nyitotta meg. Arról beszélt, hogy azért szervezték meg a felolvasóestet Esterházy kiadójával, a Magvetővel közösen, mert a gyász idején az együttlét ad erőt, és úgy érezték, hogy "Esterházy Péter íróra csak szövegeivel, írásaival lehet emlékezni".

Esterházy Péter könyvei a felolvasóesten Forrás: MTI/Kovács Tamás

- tette még hozzá E. Csorba Csilla.

A felolvasást is a PIM igazgatója kezdte el, utána pedig Závada Pál következett. Rajta kívül számos író és költő lépett még mikrofonhoz a virrasztás alatt az idősebb és a fiatalabb generációból egyaránt. Felolvasott többek között Nyáry Krisztián, Kemény István, Szabó T. Anna, Dragomán György és Pion István is. Kántor Péter valószínűleg sokak gondolatát fogalmazta meg, mikor az idézet előtt elmondta, hogy milyen érzelmek kavarognak benne Esterházy Péter halála kapcsán. "Tudom, de nem hiszem" – mondta a költő.

A hosszabb-rövidebb felolvasások

megidézték Esterházy prózájának sokszínűségét:

leghíresebb regényeinek részletei mellett novellák, esszék, tárcák is elhangzottak. Sőt, Stahl Judit az író egyik ételkritikáját olvasta fel azzal a bevezetéssel, hogy szerinte Esterházy Péter a valaha volt legjobb magyar ételkritikus. A felolvasott szövegek időben is felölelték az író életművét: még a nemrég megjelent Hasnyálmirigynapló-ból is elhangzottak részletek, Kozma György író pedig abból a beszédből idézett, amellyel Esterházy Péter megnyitotta a könyvhetet.

Gyűlnek a mécsesek a Petőfi Irodalmi Múzeumnál Forrás: MTI/Kovács Tamás

Esterházy szövegei ráadásul nem csak magyarul szólaltak meg az este folyamán: több fordítója is részt vett a felolvasásban, így halhattunk Esterházy-műveket lengyelül és olaszul is, és természetesen nemcsak irodalmárok, hanem az író rajongói is részt vehettek a felolvasásban.

Miközben az emeleten zajlott a megemlékezés,

a PIM bejáratánál folyamatosan gyűltek a mécsesek és a virágok.

Habár a gyászé volt a főszerep, Esterházy szövegeinek hatása alól senki sem tudott kibújni, így azok időről időre nevetésre késztették a közönséget, megidézve az író kedélyét, amely a beszámolók szerint élete végéig a régi maradt.