Kockázatos enyhülés a forró piacon

svéd ingatlanpiac,
A view of buildings in Stockholm's Old Town, on August 24, 2012. AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND
Vágólapra másolva!
Négy éve először csökkent a lakossági hitelfelvétel júniusban, Svédországban. Ráadásul a lassulás mögött főként a jelzáloghitelek álltak, ami komoly változásokat vetít előre az igencsak forró ingatlanpiacon.
Vágólapra másolva!

Svédországban az ingatlanárak majdnem megduplázódtak az elmúlt évtizedben, de májusról júniusra 1,5 százalékkal csökkentek, a megelőző havi 0,6 százalékos enyhülés után – írja a Bloomberg.

Skandinávia legnagyobb gazdaságának ingatlanpiacát az elmúlt időszakban igencsak felfűtötte a kínálat hiánya, illetve a laza jegybanki politika következtében fellépő rekord alacsony kamatkörnyezet. Tavaly február óta a jegybank negatív kamatpolitikát működtet, a jelzáloghitelek pedig korábban reagáltak is a kamatcsökkenésekre. Most azonban úgy tűnik, ez a folyamat megállt.

A jelzálogkamatok központi tényezői az ingatlanáraknak, és már nagyjából egy éve nem változtak – mondja Torbjoern Isaksson, a Nordea Bank elemzője, aki szerint feltehetően nem lesz további kamatcsökkenés. Ez pedig azt jelenti, hogy

az ingatlanárakkal együtt a hitelnövekedés is stabilizálódhat

– tette hozzá.

A fejlemények pedig jó hírként szolgálhatnak a politikai döntéshozóknak, akik már egy ideje igyekeznek figyelmeztetni az elszálló lakásárak kockázataira. Ráadásul így nem kell további intézkedéseket bevezetni, melyek korlátozzák a hitelfelvétel növekedését.

Enyhülőben a svéd ingatlanpiac Forrás: hemis.fr/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

Mindazonáltal a jelenségnek van egy másik oldala is. Az emelkedő eszközárak ugyanis arra sarkallják a lakosságot, hogy többet költsenek, vagyis a lakásárak csökkenése következtében

a svédek megfontoltabban kezelhetik majd a kiadásaikat

– jelezte Isaksson. A zsugorodó fogyasztói költések pedig továbbra is alacsonyan tarthatják az inflációt, megnehezítve ezzel a jegybank helyzetét.

A lakosság körében már mérhető is az aggodalmak növekedése. Egyrészt az SAB lakásár indikátora 2013 márciusa óta nem látott mélységig csökkent júliusban, másrészt a fogyasztói bizalom is 2013 közepe óta nem látott mélypontra zsugorodott ebben a hónapban.