Határozatképtelen lett az Országgyűlés rendkívüli ülése

parlament rendkívüli ülés 2016 augusztus 22
Budapest, 2016. augusztus 22. Képviselők az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2016. augusztus 22-én. A választási eljárási törvény kiterjesztését célzó módosítás kapcsán a rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával, amelyet a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt a napirend előtti felszólalások után bezártak. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A kormánypárti képviselők távolmaradása után határozatképtelenség miatt ért véget az Országgyűlés rendkívüli ülése. Így nem vették napirendre a Jobbik javaslatát a levélszavazás kiterjesztéséről.
Vágólapra másolva!

Határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után bezárták az Országgyűlés hétfői, rendkívüli ülését.

Nem voltak elegen a rendkívüli ülésen, határozatképtelen volt a törvényhozás Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával. Az Origo is írt arról, hogy 45 képviselő írta alá az íveket: 22-en az MSZP padsoraiból, 17-en a Jobbikból, 5-en az LMP-ből írtak alá, és támogatta a kezdeményezést a PM színeiben politizáló, független Szabó Tímea is.

A Jobbik azért javasolt jogszabály-módosítást, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumon is,

függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel.

Távol maradt a Fidesz-KDNP

A kormánypártok – amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével, és nem mennek el az ülésre – politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna.

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető nem látta értelmét a kért jogszabály-módosításnak Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábban a témában azt mondta: a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.