Clinton 4:1-re veri Trumpot a közgazdászoknál

Trump Clinton amerika
Hillary Clinton accepts the nomination on the final night of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 28, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. / AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
Egy üzleti közgazdászok körében végzett felmérés eredménye szerint csak 14 százalék gondolja, hogy Donald Trump elnökként jól tudná menedzselni az USA gazdaságát. Még a Libertariánus Párt jelöltjére is többen szavaztak, Hillary Clinton a voksok 55 százalékát szerezte meg. A közgazdászok jelentős része nemcsak általában véve Trumpban nem bízik, hanem az általa felvetett elképzeléseket is elutasítja.
Vágólapra másolva!

Az üzleti közgazdászok 55 százaléka úgy gondolja, hogy elnökként Hillary Clinton demokrata jelölt végezné a legjobb munkát, már ami az amerikai gazdaság menedzselését illeti. A második helyen a szavazatok 15 százalékával Gary Johnson, a Libertariánus Párt jelöltje végzett. Szintén 15 százalék nem tudta, ki lenne a legjobb elnök.

Donald Trumpra, Hillary Clinton republikánus ellenfelére csak 14 százalék voksolt

(negyedannyi, mint Clintonra), írja a Forbes.com.

A fenti eredmények a National Association for Business Economics (NABE, az üzleti közgazdászok nemzeti szövetsége) saját tagjai körében végzett felmérésében születtek. A NABE tagjai nem akadémikusok, hanem az üzleti életben és a közigazgatásban jellemzően tanácsadóként dolgozó közgazdászok. Más szóval olyan szakemberek, akik a bőrükön érzik, hogyan teljesít az USA gazdasága, mondta LeVaughn Henry, a NABE igazgatója.

Trumpnak nincs konkrét programja

Henry szerint a NABE tagjainak elsöprő többsége azért Clinton mellett tette le a voksát, mert neki van gazdasági programja, míg Trumpnak nincsen. „A nyilvánosság előtt van egy jól meghatározott terv, amit lehet értékelni, és amiről lehet dönteni.

A közgazdászok azért is szeretik jobban Clintont, mert neki van konkrét programja Forrás: AFP/Robyn Beck

A felmérésből kiderült, hogy a NABE tagjai nemcsak Donald Trumpot és programját (vagy annak hiányát) általában utasítják el, de az általa előadott ötleteket is.

A megkérdezettek csupán 8 százaléka ért egyet azzal, hogy az illegális bevándorlókat ki kellene toloncolni az USA-ból, ami Trump kampányának egyik sarokköve.

Sőt 80 százalék szerint ki kellene bővíteni a vízumprogramokat, 64 százalék szerint pedig legalizálni kellene a már az USA-ban élő illegális bevándorlókat. A megkérdezettek 61 százaléka szerint lazább szabályokra lenne szükség, hogy növekedni tudjon a bevándorlás.

A közgazdászok szerint nem lehet bezárkózni

A megkérdezettek 65 százaléka szerint a következő kormánynak nyitottabb és szabadabb gazdaságpolitikát kellene folytatnia, míg Trump protekcionista politikát hirdetett. 70 százalék szerint jelen formájában el kellene fogadni a Csendes-óceáni Partnerség programját (TPP), míg 30 százalék szerint az Egyesült Államoknak kedvezőbb feltételeket kellene kiharcolnia, és aztán jóváhagyni az egyezményt. Trump kereken elutasította a TPP-t.

Henry szerint az üzleti közgazdászok látják, mekkora értéke van a külkereskedelemnek a gazdaságban, az ázsiai gazdaságok pedig előre láthatóan évtizedekig növekedni fognak.