KRS: építési szabályok és felelősségbiztosítás

lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő  család otthonteremtés otthon lakásépítés
lakás ingatlan ház építkezés tetőfedő család otthonteremtés otthon lakásépítés
Vágólapra másolva!
Szeptemberben lépett hatályba az építési törvény módosítása, miszerint a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépületre vonatkozó építészeti-műszaki tevékenység végzéséhez kormányrendelet felelősségbiztosítást írhat elő – hívta fel az Origó figyelmét a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Égertz Andrea kifejtette: az új szabályozás szerint az építési engedélyezés helyett csupán bejelentési kötelezettség alá eső lakóépületek kivitelezésénél az építésztervezőnek és a kivitelezésben részt vevőknek felelősségbiztosítással kell rendelkezniük.

A felelősségbiztosítás tartalmi elemeit és a biztosítások meglétének ellenőrzésére vonatkozó szabályokat részletező kormányrendelet azonban még nem jelent meg, így a lakóépületek kivitelezésére és tervezésére leszerződött vállalkozások nehéz helyzetben vannak a tekintetben, hogy szeptembertől milyen követelményeknek is kell majd megfelelniük.

A változtatások indoka

A szabályozás indoka, hogy az érintett lakóépületek körében januártól nem kell építési engedélyt kérni, csak a bejelentési kötelezettséget kell teljesíteni. Mivel ezek az építkezések kikerülnek az építésügyi hatóság felügyelete alól ezért ezzel párhuzamosan megnő a műszaki tervező és a kivitelező felelőssége – mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A probléma ugyanakkor ott jelentkezik, hogy az érintett piacon dolgozó kivitelezők sokszor még írásbeli szerződéssel sem rendelkeznek, illetve a kivitelezést a tulajdonosok maguk végzik.

Ezért a kötelező felelősségbiztosítás megdrágíthatja az érintett piacon dolgozó kivállalkozások kivitelezési árait, ugyanis ezt a vállalkozók a vállalkozási díjaikban érvényesíteni fogják.

Az ÉVOSZ javaslata

Drágíthatja a kivitelezést az is, hogy az új szabályozás szerint mind a tervezőnek mind pedig a kivitelezőnek külön felelősségbiztosítással kell rendelkeznie. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) becslése szerint egy 100 milliós ingatlannál havi 50 ezer forint körül alakulhat a biztosítás költsége.

Az ÉVOSZ javaslatot nyújtott be a Miniszterelnökséghez annak érdekében, hogy a gyakorlati problémákat az új kormányrendelet kezelni tudja.

dreamstime

A javaslatok között szerepel, hogy ezeknél a lakóingatlanoknál csak a generálkivitelezőt terhelje a kötelező felelősségbiztosítás, illetve ha a tulajdonos végzi a munkát, akkor ő is feleljen a hibákért, vagy harmadik személyeknek okozott károkét.

Érdemes figyelni és érdeklődni

Érdemes ezért figyelni a jogszabályokat, illetve a biztosító társaságoknál is érdeklődni annak érdekében, hogy szeptembertől az építési törvény hatályos rendelkezésinek mind a kivitelezők, mind pedig a tervezők megfeleljenek – tanácsolta végezetül dr. Égertz Andrea.