Elvan a gyerek, ha játszik

daiy dinosaur app code
Vágólapra másolva!
Ha a gyerekeket megtanítjuk programozni, nem csak egy munkapiacon értékesíthető készséget nyernek: megtanulnak másként gondolkozni problémákról, és új módon tudják az ötleteiket is kommunikálni. A cikkben 5, ingyenes applikációt szedtünk össze, amellyel a gyerekek észrevétlenül tanulhatnak.
Vágólapra másolva!

Appverseny az Origón

Appversenyt hirdettünk az Origón a 6-15 éves korosztálynak október 15-23. között az EU Code Week keretében. Péntek délig várjuk a pályaműveket. Az értékes nyereményekért ezúton is köszönet a Qualysoftnak. A kódolás alapjait pedig egy egyszerű labdás játékkal mutatjuk be, így nem csak a kicsik, de a nagyok is belekóstolhatnak az alapokba.

Ha veszünk egy játékot a gyereknek, egy idő után újat fog kérni. Éppen ezért olyan applikációkat gyűjtöttünk össze, amikkel a gyerek egy idő után

maga építheti fel a saját játékait.

Daisy, a Dinosaurus

A legkisebbeknek tanítja meg a programozói gondolkodás alapjait ez az ingyenes, iPades applikáció. Kódblokkokat lehet mozgatni, melyek által Daisy táncolni kezd. A gyerekek megtanulják a sorrendbehelyezést, a kondíciókat, és a végén a saját játékukat is elkezdhetik építeni.

Letölthető:App Store

Daisy-t, a dinót így lehet animálgatni. Forrás: iTunes

Hopscotch

Gyakorlatilag bármilyen életkorban izgalmas lehet ez az applikáció. A legnagyobb szabadságot adó játéktervező applikáció, amiben a saját történetünk és általunk létrehozott illusztrációk alapján készíthet játékot a felhasználók.

Letölthető:App Store

A.L.E.X

A játékban robotot kell irányítani kóddal. A tervező a saját, hat éves unokaöccsének hozta létre a játékot, de minden korosztálynak ajánlott. 25 szint van az ingyenes verzióban. A gyerekek a saját játékukat is létrehozhatják.

Különösen hasznos játék, ha félünk attól, hogy a következő generációnak kell majd megakadályoznia, hogy a mesterséges intelligencia átvegye a hatalmat felettünk.

Letölthető: App Store

ALEX-nek, a robotnak a programozást alapjait elsajátítva segíthetünk. Később lehet, hogy ezzel a tudással tudjuk majd megakadályozni az AI hatalomátvételét. Forrás: iTunes

Kodable

A 4 és 11 év közötti gyerekeknek ajánlott, megtanítja a folyamatok sorrendjét, objektum-orientált programozást. Az applikációt kifejezetten úgy tervezték, hogy felnőtteknek ne kelljen segíteni benne.

Letölthető:App Store

App Inventor

Ez mindenkinek szuper kezdőapplikáció, akinek valaha volt olyan gondolata, hogy "erre miért nincs egy app?!". A gépen épített applikációkat Androidon tudjuk tesztelni, és használni. A használatához számítógépre és internetre van csak szükség, az androidos okostelefonnal ki tudjuk próbálni, milyen lett az app.

Scratch

Az MIT projektje a Scratch is, amely szintén bármilyen PC-ről elérhető. A gyerekek maguk hozhatnak létre animált történeteket, és játékokat, amiket aztán megoszthatnak a nagyvilággal.

A Pong Starter nevű játékot például kifejezetten nehéz abbahagyni.