Jövőre már épül a Török Áramlat

PUTYIN, Vlagyimir; ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2016. október 10. Vlagyimir Putyin orosz (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Török Áramlat gázvezetékt építésének folytatásáról szóló török-orosz kormányközi megállapodásról tartott sajtótájékoztatón Isztambulban 2016. október 10-én, miután Berat Albayrak török és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter aláírta a megállapodást a török fővárosban. A projekt munkálatait Moszkva az után állította le, hogy a török légierő 2015. november 24-én lelőtt egy orosz vadászbombázót a szíriai határnál. (MTI/AP/Emrah Gürel)
Vágólapra másolva!
Jövőre kezdődik a Török Áramlat gázvezeték építése, és a tervek szerint a munkával 2019-ben végeznek is - jelentette be Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a vezeték létrehozásáról szóló megállapodást október 10-én írták alá. „Mostantól gőzerővel folynak az előkészületi munkálatok és a vezeték lefektetése jövőre kezdődik” – mondta Alekszandr Novak.

A Török Áramlat gázvezetéknek két szárazföldi és egy tengeri szakasza lesz. Ez utóbbi csaknem 910 kilométer hosszú,

építését a Gazprom finanszírozza.

Két vezeték lesz

A két szárazföldi vezeték egyike kizárólag Törökországot látja el földgázzal. Ennek a kapacitása évi 15,75 milliárd köbméter és 100 százalékban a Botas török állami kőolaj- és gázvállalat tulajdona lesz. A másik szárazföldi vezeték Európába szállítja az orosz földgázt Törökországon át. Ennek a 180 kilométer hosszú szakasznak 50-50 százalékos tulajdonosa a Gazprom és a Botas.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan megállapodott Forrás: MTI/AP/Emrah Gürel

A vezeték építése még meg sem kezdődött, rövid története azonban viharos. A legutóbbi fejlemény az volt, hogy hétfőn az orosz és a török energiaügyi miniszter aláírta a gázvezeték-projekt építésének a folytatásáról szóló kormányközi megállapodást.

Két éve hátráltak ki a Déli Áramlat mögül

A vezeték története ott kezdődött, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 decemberében bejelentette: Oroszország eláll az – egyébként szintén az ukrajnai tranzit elkerülését szolgáló – európai gázvezetékrendszer, a Déli Áramlat megvalósításától, mivel az államfő szerint az Európai Unió akadályozta annak kiépítését.

Vlagyimir Putyin ezután azt közölte, hogy

Oroszország inkább Törökország felé viszi az orosz gázt,

a vezeték kapacitása évi 63 milliárd köbméter lesz. Ennek a tervnek a megvalósítását előbb a gázár miatti viták nehezítették, majd Moszkva felfüggesztette a projektet, miután a török légierő tavaly novemberben lelőtt egy orosz vadászbombázót.

A gázvezetékről szóló tárgyalások idén nyáron indultak újra, miután a török államfő bocsánatot kért az incidens miatt, augusztusban pedig az orosz és a török elnök megállapodott a projekt újjáélesztéséről.