Az elemzők rettegnek a világverő részvénytől

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Idén egy hongkongi építőipari vállalat, a Luen Wong Group Holdings tőzsdére lépése (IPO) számít a legnagyobb durranásnak, mert a cég papírjai több mint 6 ezer százalékot emelkedtek április óta. Elemzők azonban figyelmeztetnek, hogy a tűzzel játszik, aki bevásárol.
Vágólapra másolva!

Amikor áprilisban tőzsdére került, a Luen Wong Group Holdings részvénye az első kereskedési napon már 1438 százalékot erősödött, ami mostanra 6715 százalékig fokozódott. A cég mindeközben tavaly 41 millió dolláros árbevételt és 1,1 millió dolláros nyereséget ért el. A lenyűgöző menetelésnek köszönhetően a vállalat ma 2,9 milliárd dollárt ér.

A felfutás részben annak tudható be, hogy a hongkongi részvények az elmúlt években alapvetően is hajlamosak voltak a látványos mozgásokra. Egy, a Bloomberg által idézett tanulmány szerint 2013 és 2015 között 56 olyan cég volt, melynek részvényei hat hónapon belül több mint ezer százalékot ugrottak, noha közülük 39 veszteséges volt.

Ebben a helyzetben az elemzők két ok miatt javasolják, hogy

a kiskereskedelmi befektetők inkább tartsák távol magukat a Luen Wong papírjától.

Egyrészt a hongkongi tőkepiac belső sajátosságai lehetővé teszik az igen nagy mozgásokat, másrészt pedig a részvény rendkívül drága lett. A Luen Wonggal ugyanis az eredményéhez képest 2196-szoros áron kereskednek.

A Luen Wong Group Holdings részvényárfolyamának változása Forrás: Investing.com

Ráadásul az újlakás-fejlesztések miatt a szektor jelentős kormányzati hátszéllel rendelkezik, melynek következtében a Luen Wong hat riválisa is tőzsdére ment idén és még legalább 20 cég vár jóváhagyásra. Tavaly az iparágban 21 vállalat összesen 2,65 milliárd dollárnyi tőkét vont be IPO-kon keresztül. Az Ample Capital alapmenedzsere, Alex Wong azonban hangsúlyozta, a rendkívül drága papírok jövőre már feltehetően süllyedni fognak, ahogy az építési költségek nőnek, a nagy infrastrukturális beruházások forrásai pedig apadni kezdenek.

Ennek a negatív folyamatnak lehet az első jele a Ching Lee Holdings teljesítménye, amely márciusban lépett tőzsdére. A részvény július 13-ig közel kétezer százalékot emelkedett, de csupán

egyetlen szeptemberi napon 91 százalékot szakadt.

Ráadásul a vállalat azóta sem közölte ennek okát nyilvánosan, a papír pedig nem tudott talpra állni.

Az Ample Capital elemzője éppen ezért hangsúlyozza, hogy bár a Luen Wong vonzó lehet a befektetők számára, a drámai IPO utáni emelkedés túlságosan megdrágította a részvényt. Ez az ár pedig – teszi hozzá Wong – egyáltalán nem tűnik igazolhatónak.