Ha ön főnök, ezt a három dolgot sose mondja

főnök
Ha beletipor valakibe, azzal a cégnek is árt, saját magának is
Vágólapra másolva!
Teljesen ártalmatlannak szánt, mintegy viccelődve odaszúrt mondatokkal is alaposan helyben lehet hagyni a csapatmorált és a munkahelyi kapcsolatokat, így a vállalati kultúrát. A cégvezető-munkavállaló természeténél fogva nem lehet teljesen szimmetrikus kapcsolat, ez egy hatalmi egyensúlyhiány. Emiatt a maga módján minden szó potenciális töltött pisztoly.
Vágólapra másolva!

Ez pedig könnyen a szereplők ellen fordul, írja az Inc. Figyeljen oda, ha nem akarja, hogy a még csak nem is egészen komoly odamondogatás nagyobb bajhoz vezessen.

Becsmérlés

Ez még testvérek között sem jó ötlet – szó szerint. Pedig ott egyenrangú felekről beszélünk. Ha egy cégvezető úgy véli, hogy egy kis szarkazmus, szurkapiszka a lágyabb részekbe nem árthat, sőt javítja a kapcsolatot, akkor téved, a lekezelés nem vicces, és ha már úgyis a szervezet lényegéből adódóan nem lehet kikerülni a hierarchikus kapcsolatot, kár tovább keményíteni a patriarchális láncokat.

A nemtetszés kifejezése abszolút lehetséges oltogatás nélkül.

Ha okkal elégedetlen, akkor sem kell sértegetnie, sőt annál kevésbé,

hiszen vagy tárgyilagosan igaza van, vagy nincs miről beszélni.

Sokan alkalmazzák a szendvicsnek nevezett technikát: két dicséret közé csomagolni a szívlapátot. Ez azonban nagyon átlátszó, könnyű kiszúrni a maszatolást, és akkor joggal látják manipulatívnak és hiteltelennek. Ennél igazibb a kontextust kiemelni. Biztatni a támogatásról, kitérni a csapatmunkára. És arra, hogy az illető többre képes, éppen ez az összehasonlítás alapja, ezért vár tőle többet. Aki elrontja, de egy szót sem kap ezért, arról már lemondtak.

Ha beletipor valakibe, azzal a cégnek is árt, és saját magának is Forrás: Thinkstock

Ki vagy rúgva! – Haha, csak vicceltem

A leginkább jóindulatú olvasat szerint is csak önnek lehet vicces ez a vicc. De őszintén,

ha egy cégvezetőben ennyi empátia nincs, ha tényleg ilyen alacsony az érzelmi intelligenciája,

hát miért nem néz már bele kicsit az álláshirdetésekbe, például nagyon klassz éjjeliőr lehetne egy lakatlan szigeten. A munkahelyen a hatalmi játszma kicsit mindenképp be van építve a kapcsolatba, nem kéne ezt azzal tetézni, hogy visszaél vele. Egyelőre ezeknek az embereknek ön a vezetőjük, és nem fordítva (habár ha komolyan humorizál más számlájára, ráadásul ekkora téttel, indokolt volna).

Senki nem szeretne azon kacarászni, hogy mindjárt kihúzzák a szájából a kenyeret.

Nem

Mármint igen, van ilyen, természetesen elutasíthatja a kéréseket, hiszen hatalmában áll. De érdemes várni vele. Könnyebben fogadják el, ha úgy érzik, hogy előtte meghallgatta őket.

Fejtse ki, építse fel, miért jobb most a nem, mint az oké.

Ha értik, elfogadják, és talán másképp is látják, mint öt perccel korábban. De az indok nélküli elutasítás megint csak lekicsinylő. Nem felnőttes.

Érdemes minden hasonló momentum előtt feltennie magának a kérdést, hová tartanak, mi a csapat célja. Próbáljon pozitív állításokban fogalmazni, keresse meg azt a biztató részletet, amelyen tovább lehet haladni. És soha, soha ne becsmérelje azokat, akikkel együtt dolgozik.