A kormány és Budapest is saját halottjának tekinti Kocsis Zoltánt

Vágólapra másolva!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében azt írta, a kormány saját halottjának tekinti Kocsis Zoltánt, a világhírű karmestert és zongoraművészt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatóját.
Vágólapra másolva!

A kormány saját halottjának tekinti a vasárnap, életének 65. évében elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett világhírű zongoraművészt - tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Már életében óriás volt

"A művészetben az örökérvényűségre kell törekedni - ez volt Kocsis Zoltán ars poeticája. Ennek az igénynek a szolgálatába állította mérhetetlen tehetségét. Mélyről jövő hitelesség, zeneművek tolmácsolásához csak a legnagyobbakra jellemző tudás és alázat tette őt a magyar kultúra kivételes alakjává. A Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatójaként, zeneszerzőként és zongoraművészként a klasszikus és kortárs magyar zeneirodalmat egyaránt gazdagította.

- olvasható az Emmi méltatásában.

Az egyik legmeghatározóbb

Mint írják, Kocsis Zoltán az elmúlt negyven év magyar zeneművészetének egyik legmeghatározóbb művészegyénisége volt. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar klasszikus és kortárs zene hazai és külföldi recepciójában.

Budapest is saját halottjának tekinti

Pótolhatatlan veszteség érte a magyar kultúrát Kocsis Zoltán halálával - írta Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Tarlós István közleményében úgy fogalmazott, hogy fájdalommal vette tudomásul Kocsis Zoltán halálhírét.

A főpolgármester a főváros és a saját nevében őszinte részvétét fejezte ki a családnak.

Kocsis Zoltánt - aki 2014-ben megkapta a Budapest díszpolgára címet - a fővárosi önkormányzat saját halottjának tekinti - olvasható a közleményben.