Szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban

Salgótarján Választás Üveggyár Salgótarjáni időközi választás 2016 február.
Salgótarjáni időközi választás 2016 február.
Vágólapra másolva!
A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban. Kedden két településen veszélyes, öt másikon pedig egészségtelen volt a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt - Salgótarján az utóbbi kategóriába tartozott.
Vágólapra másolva!

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Salgótarjánban a levegőszennyezettség miatt - közölte a városháza.

A városban a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a 75 mikrogrammos küszöbértéket:

hétfőn 87,4, kedden 82,1 volt az átlagkoncentráció.

Salgótarjánban magas a szálló por koncentrációja a levegőben - képünk illusztráció Fotó: Polyak Attila - Origo

Fekete Zsolt MSZP-s polgármester azt javasolta, hogy

a légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak csak annyi időt töltsenek a szabadban, amennyit feltétlenül szükséges.

Azt is kéri, hogy a városlakók mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, lehetőség szerint a közösségi közlekedést részesítsék előnyben, ne égessenek avart.

Asztmásoknak nem tesz jót

A levegőben lévő szálló por izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést vált ki, a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, különösen asztma, hörghurut esetében.

Mint arról az Origo is beszámolt, kedden két településen veszélyes, öt másikon pedig egészségtelen volt a levegő minősége a szálló por magas koncentrációja miatt - Salgótarján az utóbbi kategóriába tartozott.