A Wall Street már Trumpnál lobbizik

TOPSHOTS Horizontal
US President-elect Donald Trump speaks at the Crown Coliseum in Fayetteville, North Carolina on December 6, 2016 during his USA Thank You Tour. / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
Vágólapra másolva!
A legnagyobb amerikai bankok meg akarják győzni Donald Trump megválasztott amerikai elnököt a 2008-as válság után hozott pénzügyi fogyasztóvédelmi szigorítások lazításáról. Nem alaptalanul reménykednek: az új pénzügyminiszter-jelölt, Robert Mnuchin a legnagyobb Wall Street-i bank egyik korábbi vezetője.
Vágólapra másolva!

Máris előálltak javaslataikkal a Wall Street legnagyobb tőzsdecápái, akik a bankokra, és a spekulatív alapokra vonatkozó szigorúbb szabályozáson és a pénzügyi fogyasztóvédelmi törvényen lazítanának Donald Trump beiktatása után.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök Forrás: AFP/Timothy A. Clary

Javaslataikat egy tegnapi konferencián ismertették, amelynek a házigazdája

az a Goldman Sachs bank volt, amelynek egyik korábbi vezetőjét, Robert Mnuchint jelölte a pénzügyminiszteri posztra a megválasztott elnök.

A Wells Fargo, a Bank of America és a J.P. Morgan Chase konferenciáján többek között az utóbbi vezérigazgatója, Jamie Dimon is felszólalt, szintén a szigorítások egy részének lazítása mellett érvelve.

Jamie Dimon bankár, a J.P. Morgan Chase vezetője Forrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

A J.P Morgant egyébként korábban az ügyfelek megtévesztése miatt bírságolta meg az amerikai tőzsdefelügyelet, és a pénzintézet a válság idején 25 milliárd dolláros mentőövet kapott az adófizetők pénzéből, - szintén Dimon elnöksége alatt.

A bankár az Obama-kormánnyal is jó kapcsolatokat ápolt, sőt, annak idején még a demokraták pénzügyminisztereként is szóba került a neve, most pedig Trump a saját gazdasági tanácsadó testületébe választotta be, több nagybank vezetőjével együtt.


Dimon azzal az indoklással fogadta el a felkérést, hogy „mindig is hazafi volt, és az ország fejlődését szeretné szolgálni", továbbá az alacsony jövedelmű emberek érdekében fog küzdeni. A tegnapi konferencián Dimon

a társasági adókulcs csökkentése érdekében lobbizott, ezzel szerinte a vállalatok nem vinnék külföldre a termelésüket.


A Wall Street-i vezetők fő célja a 2010-ben elfogadott úgynevezett Dodd-Frank-törvény módosítása lenne, a törvényt ugyanis kezdetektől ellenezték a bankok és a spekulatív alapok. A Christopher Dodd szenátorról és Barney Frank képviselőről elnevezett „a Wall Street reformjáról és a pénzügyi fogyasztóvédelemről" szóló törvény

a pénzpiacok átláthatóságát és a bankok kockázatos ügyleteinek korlátozását tartalmazta, és fellépett a spekulatív alapok ellen.

Többek között megtiltotta a fedezet nélküli ügyleteket, és megakadályozta azt, hogy egy bank „túl nagy, hogy bedőljön" szintre erősödjön (vagyis, a csőd akkora kárt okozna, hogy az államnak meg kell mentenie). A törvényt megakadályozó lobbitevékenységre a legnagyobb bankok anak idején több millió dollárt költöttek el, ám csak a törvény hatályba lépésének elhalasztását sikerült elérniük.

Robert Mnuchin a Goldman Sachs bankára volt, most az USA új pénzügyminiszterének jelölték Forrás: AFP/Eduardo Munoz Alvarez

A Wall Street bízik Trump rugalmasságában, a megválasztott elnök ugyanis már korábban jelezte, hogy változtatni szeretne a Dodd-Frank törvényen.

A választások óta az amerikai tőzsdéken jegyzett bankok részvényeinek ára közel 20 százalékot emelkedett,

ami azt a reményt jelzi a Financial Times szerint, hogy az új elnök Obamánál barátságosabb lesz a bankokkal szemben. A pozitív hangulat különösen az új pénzügyminiszter személyének bejelentése után erősödött.