A Bitcoin kockázataira figyelmeztet a jegybank

bitcoin kriptovaluta
Bitcoin-medálok
Vágólapra másolva!
Az ismétlődő ügyfélpanaszok nyomán a Bitcoin és más virtuális valuták kockázataira figyelmeztet a jegybank. Ezek a fizetőeszközök nem tartoznak egyetlen jegybank, vagy hatóság felügyelete alá sem, így senki nem garantálja a károk megtérítését.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatása szerint a kriptovaluták kibocsátói jellemzően a világhálón keresztül, intenzív marketing eszközökkel, magas hozamokat ígérve igyekeznek a rendszerbe újabb tájékozatlan felhasználókat beszervezni.

A Bitcoin és a hozzá hasonló, fizetésre használható virtuális eszközöknél hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit - írja az MNB.

Az ilyen eszközöknek nem egy kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Ha a nyilvántartásokban vagy a tranzakció lebonyolításában probléma adódik,

egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet lebonyolítását,

vagy az ügyfélkárok megtérítését.

Bitcoin-medálok Forrás: AFP/Karen Bleier

Az esetleges veszteségek miatti jogvitákat az ügyfelek polgári peres eljárás keretében rendezhetik, vagy bűncselekmény gyanúja esetén a nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak - figyelmeztet az MNB.

Tovább növeli a kockázatokat, hogy a virtuális valuták ára, felhasználási értéke rendkívül gyorsan,

és a fogyasztók számára kiszámíthatatlan módon változhat.

A piramis is megborulhat

Léteznek olyan - piramisjátékhoz hasonló - konstrukciók is, mint a OneCoin, amelyek látszólag az eszközökbe történő befektetést teszik lehetővé. Viszont kereskedni kizárólag a kibocsátó (egyben a tevékenységet szervező) által üzemeltetett zárt "tőzsdén" lehet.

A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy

utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozóknak jutalékot fizetnek.

Az MNB - hatáskörének hiánya ellenére - a befektetők védelme érdekében folyamatosan nyomon követi a fizetésre használható virtuális eszközök működését, és igyekszik a tájékoztatás eszközével is a tapasztalatlan felhasználók segítségére lenni.